გთხოვთ, გამოიყენოთ ეს იდენთიფიკატორი ამ ერთეულის ციტირებისთვის ან ბმულისთვის: https://openscience.ge/handle/1/757
სათაური: საქართველოში თაფლის ღირებულებათა ჯაჭვის ანალიზი და ქართული თაფლის ევროკავშირის ბაზარზე ექსპორტის შესაძლებლობები
ავტორები: ყავრელიშვილი, გიორგი 
ხელმძღვანელი: ზვიადაძე, ეკა 
ხარისხის სახელი: MSc in Economics
ეკონომიკის მაგისტრი
სასწავლო პროგრამის სახელი: ეკონომიკა / Economics
განათლების საფეხური
(0 - საბაკალავრო, 1 - სამაგისტრო, 2 - სადოქტორო ან პოსტსადოქტორო)
1
დაწესებულება: Ivane Javakhishvili Tbilisi State University 
ივანე ჯავახიშვილის სახელობის თბილისის სახელმწიფო უნივერსიტეტი 
ფაკულტეტი: Faculty of Economics and Business 
ეკონომიკისა და ბიზნესის ფაკულტეტი 
საკვანძო სიტყვები: მეფუტკრეობის დარგის მიმოხილვა საქართველოში
თაფლის წარმოების ღირებულებათა ჯაჭვი
თაფლი მსოფლიო ბაზარზე
ევროკავშირის თაფლის ბაზარი და მოთხოვნები
გამოცემის თარიღი: 2019
გამომცემელი: Ivane Javakhishvili Tbilisi State University 
ივანე ჯავახიშვილის სახელობის თბილისის სახელმწიფო უნივერსიტეტი 
რეზიუმე: 
Georgia is a tradicional producer country of honey. There are several local types of honey in Georgia, some of which are noteworthly: Acacia honey, Chesnut honey, Meadow honey, etc. The main advantages of Georgian honey are the perfect natural environment, climat conditions, favoriable location in black - sea region, but lack of modern technologies, low productivity and quality, compliance with international standarts, can be considered as the main disadvantages of Georgian honey. It must be mentioned, that Georgian production lacks some of the processing quality and packing that is required for direct sales to confectionery and food industries.
The biggest amount of honey is produced in the region of Kakheti. For Georgia, honey has a high economic value and also brings a lot of income. Mainly, Georgian honey is shipped to neighbour countries and several Asian regions. But in future prospective, here is a chance to export in EU.
Despite the fact, that Georgia currently is not a big player in the global honey industry, it has a high potential to be one of the leader exporters.

საქართველო თაფლის ტრადიციული მწარმოებელი ქვეყანაა. საქართველოში გავრცელებულია რამდენიმე ადგილობრივი სახის თაფლი, რომელთაგან აღსანიშნავია: აკაციის თაფლი, წაბლის თაფლი, მდელოს თაფლი და სხვა.
ქართული თაფლის ძირითადი უპირატესობებია: შესანიშნავი ბუნებრივი გარემო, კლიმატი და ფლორა, ხელსაყრელი მდებარეობა მდებარეობა შავი ზღვის რეგიონში. მაგრამ თანამედროვე ტექნოლოგიების ნაკლებობა, დაბალი მწარმოებლურობა და ხარისხი, ასევე საერთაშორისო სტანდარტებთან შეუსაბამობა, ქართული თაფლის მთავარ ნაკლოვანებებად შეიძლევა ჩაითვალოს.
ასევე უნდა აღინიშნოს, რომ ქართული პროდუქციის წარმოებისა და შეფუთვის ხარისხი დაბალია, რაც აუცილებელია პირდაპირი გაყიდვებისთვის საკონდიტრო და საკვები პროდუქციის ინდუსტრიაში.
საქართველოში ყველაზე დიდი რაოდენობის თაფლი იწარმოება კახეთში.
საქართველოსთვის თაფლს მაღალი ეკონომიკური ღირებულება აქვს და დიდი შემოსავლის მოტანა შეუძლია. ძირითადად ქართული თაფლის ექსპორტი ხდება მეზობელ ქვეყნებსა და აზიის რამდენიმე არამეზობელ ქვეყანაში. თუმცა არის იმის პერსპექტივა, რომ ქართული თაფლი ევროკავშირის ბაზარზე აღმოჩნდეს.
მიუხედავად იმისა, რომ საქართველო არ არის დიდი მოთამაშე მსოფლიო თაფლის ბაზარზე, მას აქვს პოტენციალი, რომ იყოს თხილის ერთ-ერთი მნიშვნელოვანი ექსპორტიორი ქვეყანა.
URI: https://openscience.ge/handle/1/757
ჩანს კოლექციებში:ეკონომიკისა და ბიზნესის ფაკულტეტი (დისერტაციები, სამაგისტრო ნაშრომები)

ფაილები ამ ერთეულში:
ფაილი აღწერა ზომაფორმატი
samagistro kavrelishvili giorgi.pdfსაქართველოში თაფლის ღირებულებათა ჯაჭვის ანალიზი და ქართული თაფლის ევროკავშირის ბაზარზე ექსპორტის შესაძლებლობები871.79 kBAdobe PDFდათვალიერება-გახსნა
სრული ჩანაწერის ჩვენება

CORE Recommender

გვერდის დათვალიერება

132
checked on May 4, 2024

გადმოწერა

669
checked on May 4, 2024


ერთეულები ციფრულ საცავში დაცულნი არიან საავტორო უფლებით, ყველა უფლების დაცვით, თუ სხვაგვარი რამ არაა მითითებული.