Please use this identifier to cite or link to this item: https://openscience.ge/handle/1/757
Title: საქართველოში თაფლის ღირებულებათა ჯაჭვის ანალიზი და ქართული თაფლის ევროკავშირის ბაზარზე ექსპორტის შესაძლებლობები
Authors: ყავრელიშვილი, გიორგი 
Advisor: ზვიადაძე, ეკა 
Degree Name: MSc in Economics
ეკონომიკის მაგისტრი
Degree Discipline: ეკონომიკა / Economics
Degree Level
(0 - Undergraduate, 1 - Masters, 2 - Doctoral or post-doctoral)
1
Institution: Ivane Javakhishvili Tbilisi State University 
ივანე ჯავახიშვილის სახელობის თბილისის სახელმწიფო უნივერსიტეტი 
Faculty: Faculty of Economics and Business 
ეკონომიკისა და ბიზნესის ფაკულტეტი 
Keywords: მეფუტკრეობის დარგის მიმოხილვა საქართველოში
თაფლის წარმოების ღირებულებათა ჯაჭვი
თაფლი მსოფლიო ბაზარზე
ევროკავშირის თაფლის ბაზარი და მოთხოვნები
Issue Date: 2019
Publisher: Ivane Javakhishvili Tbilisi State University 
ივანე ჯავახიშვილის სახელობის თბილისის სახელმწიფო უნივერსიტეტი 
Abstract: 
Georgia is a tradicional producer country of honey. There are several local types of honey in Georgia, some of which are noteworthly: Acacia honey, Chesnut honey, Meadow honey, etc. The main advantages of Georgian honey are the perfect natural environment, climat conditions, favoriable location in black - sea region, but lack of modern technologies, low productivity and quality, compliance with international standarts, can be considered as the main disadvantages of Georgian honey. It must be mentioned, that Georgian production lacks some of the processing quality and packing that is required for direct sales to confectionery and food industries.
The biggest amount of honey is produced in the region of Kakheti. For Georgia, honey has a high economic value and also brings a lot of income. Mainly, Georgian honey is shipped to neighbour countries and several Asian regions. But in future prospective, here is a chance to export in EU.
Despite the fact, that Georgia currently is not a big player in the global honey industry, it has a high potential to be one of the leader exporters.

საქართველო თაფლის ტრადიციული მწარმოებელი ქვეყანაა. საქართველოში გავრცელებულია რამდენიმე ადგილობრივი სახის თაფლი, რომელთაგან აღსანიშნავია: აკაციის თაფლი, წაბლის თაფლი, მდელოს თაფლი და სხვა.
ქართული თაფლის ძირითადი უპირატესობებია: შესანიშნავი ბუნებრივი გარემო, კლიმატი და ფლორა, ხელსაყრელი მდებარეობა მდებარეობა შავი ზღვის რეგიონში. მაგრამ თანამედროვე ტექნოლოგიების ნაკლებობა, დაბალი მწარმოებლურობა და ხარისხი, ასევე საერთაშორისო სტანდარტებთან შეუსაბამობა, ქართული თაფლის მთავარ ნაკლოვანებებად შეიძლევა ჩაითვალოს.
ასევე უნდა აღინიშნოს, რომ ქართული პროდუქციის წარმოებისა და შეფუთვის ხარისხი დაბალია, რაც აუცილებელია პირდაპირი გაყიდვებისთვის საკონდიტრო და საკვები პროდუქციის ინდუსტრიაში.
საქართველოში ყველაზე დიდი რაოდენობის თაფლი იწარმოება კახეთში.
საქართველოსთვის თაფლს მაღალი ეკონომიკური ღირებულება აქვს და დიდი შემოსავლის მოტანა შეუძლია. ძირითადად ქართული თაფლის ექსპორტი ხდება მეზობელ ქვეყნებსა და აზიის რამდენიმე არამეზობელ ქვეყანაში. თუმცა არის იმის პერსპექტივა, რომ ქართული თაფლი ევროკავშირის ბაზარზე აღმოჩნდეს.
მიუხედავად იმისა, რომ საქართველო არ არის დიდი მოთამაშე მსოფლიო თაფლის ბაზარზე, მას აქვს პოტენციალი, რომ იყოს თხილის ერთ-ერთი მნიშვნელოვანი ექსპორტიორი ქვეყანა.
URI: https://openscience.ge/handle/1/757
Appears in Collections:ეკონომიკისა და ბიზნესის ფაკულტეტი (დისერტაციები, სამაგისტრო ნაშრომები)

Files in This Item:
File Description SizeFormat
samagistro kavrelishvili giorgi.pdfსაქართველოში თაფლის ღირებულებათა ჯაჭვის ანალიზი და ქართული თაფლის ევროკავშირის ბაზარზე ექსპორტის შესაძლებლობები871.79 kBAdobe PDFView/Open
Show full item record

CORE Recommender

Page view(s)

132
checked on Apr 25, 2024

Download(s)

669
checked on Apr 25, 2024

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.