Please use this identifier to cite or link to this item: https://openscience.ge/handle/1/539
Title: მულტიელემენტების შემცველობის კვლევა სხვადასხვა მიკროზონის ევროპული და ტრადიციული ტექნოლოგიებით დამზადებულ ღვინოებში
Authors: მელიქიძე, თინათინ 
Advisor: ჭანტურია, ირმა 
არჩვაძე, ნინო 
Degree Name: გამოყენებითი ბიომეცნიერებებისა და ბიოტექნოლოგიის მაგისტრი
Degree Discipline: გამოყენებითი ბიომეცნიერებები
Degree Level
(0 - Undergraduate, 1 - Masters, 2 - Doctoral or post-doctoral)
1
Institution: Ivane Javakhishvili Tbilisi State University 
ივანე ჯავახიშვილის სახელობის თბილისის სახელმწიფო უნივერსიტეტი 
Faculty: Faculty of Exact and Natural Sciences 
ზუსტ და საბუნებისმეტყველო მეცნიერებათა ფაკულტეტი 
Keywords: ღვინის დაყენების ტექნოლოგია
ვაზის ჯიშები
ღვინის ისტორია
Issue Date: 2019
Publisher: Ivane Javakhishvili Tbilisi State University 
ივანე ჯავახიშვილის სახელობის თბილისის სახელმწიფო უნივერსიტეტი 
Abstract: 
According to archeological data the story of winemaking in Georgia has started around 8000 years ago and this long tradition has been preserved till nowadays. Rich with different elements, wine can be considered as the “functional food” and an important element for maintaining human health, as it is a source for minerals in quantities that can complete the dairy norm of consumption.
The diverse natural conditions of Georgia create the best environment for the development of high quality winemaking. The territory of the country is divided into zones, subzones and microzones, according to the wine varieties and taste, as well as the winemaking technology been used.
Beside biologically active substances (e.g. ethanol, organic acids, phenolic compounds, sugars, perfumed substances, carbon dioxide, polysaccharides, proteins) wine is also rich with vitamins and minerals which play an important role in formation of wine organoleptic features, taste and bouquet as well as its dietary, nutritional and health qualities.

არქეოლოგიური მონაცემებით საქართველოში ღვინის დაყენების ისტორია ჯერ კიდევ 8000 წლის წინ დაიწყო და დღემდე გრძელდება. მულტიელემენტების შემცველობის გამო ღვინო შეიძლება განვიხილოთ როგორც ფუნქციური საკვები და სასარგებლო ფაქტორი ადამიანის ჯანმრთელობისათვის, რამდენადაც ღვინო მინერალური ნივთიერებების მნიშვნელოვანი წყაროა ორგანიზმის ნორმალური ფუნქციონირებისათვის აუცილებელი ელემენტების დღიური ნორმის შესავსებად.
საქართველოს მრავალფეროვანი ბუნებრივი პირობები საუკეთესო გარემოს ქმნის მაღალხარისხიანი მევენახეობა-მეღვინეობის განვითარებისთვის, რომლის თავისებურებათა მიხედვით ქვეყნის ტერიტორია იყოფა ზონებად, ქვეზონებად და მიკროზონებად, რომლებიც განსხვავდებიან მოყვანილი ჯიშებითა და მათგან დამზადებული ღვინის გემოვნური თვისებებით, ასევე ღვინის დამზადებისას გამოყენებული ტექნოლოგიებით.
ბიოლოგიურად აქტიურ ნივთიერებების გარდა (ეთანოლი, ორგანულ მჟავები, ფენოლური ნაერთები, შაქრები, სურნელოვან ნივთიერებები და ა.შ), ღვინო მდიდარია ვიტამინებითა და მინერალური ნივთიერებებით, რომლებიც მნიშვნელოვან როლს ასრულებენ ღვინის, როგორც ორგანოლეპტიკური მაჩვენებლების, გემოსა და არომატის, ასევე მისი სამკურნალო, დიეტური და კვებითი ღირებულების ჩამოყალიბებაში და განსაზღვრავენ ღვინის ხარისხს.
URI: https://openscience.ge/handle/1/539
Appears in Collections:ზუსტ და საბუნებისმეტყველო მეცნიერებათა ფაკულტეტი (დისერტაციები, სამაგისტრო ნაშრომები)

Files in This Item:
File Description SizeFormat
Samagistro Tinatin Melikidze.pdfმულტიელემენტების შემცველობის კვლევა სხვადასხვა მიკროზონის ევროპული და ტრადიციული ტექნოლოგიებით დამზადებულ ღვინოებში1.29 MBAdobe PDFView/Open
Show full item record

CORE Recommender

Page view(s)

57
checked on Jul 23, 2024

Download(s)

2,669
checked on Jul 23, 2024

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.