Please use this identifier to cite or link to this item: https://openscience.ge/handle/1/539
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorჭანტურია, ირმაka
dc.contributor.advisorარჩვაძე, ნინოka
dc.contributor.authorმელიქიძე, თინათინka
dc.date.accessioned2019-11-15T10:51:26Z-
dc.date.available2019-11-15T10:51:26Z-
dc.date.issued2019-
dc.identifier.urihttps://openscience.ge/handle/1/539-
dc.description.abstractAccording to archeological data the story of winemaking in Georgia has started around 8000 years ago and this long tradition has been preserved till nowadays. Rich with different elements, wine can be considered as the “functional food” and an important element for maintaining human health, as it is a source for minerals in quantities that can complete the dairy norm of consumption. The diverse natural conditions of Georgia create the best environment for the development of high quality winemaking. The territory of the country is divided into zones, subzones and microzones, according to the wine varieties and taste, as well as the winemaking technology been used. Beside biologically active substances (e.g. ethanol, organic acids, phenolic compounds, sugars, perfumed substances, carbon dioxide, polysaccharides, proteins) wine is also rich with vitamins and minerals which play an important role in formation of wine organoleptic features, taste and bouquet as well as its dietary, nutritional and health qualities.en
dc.description.abstractარქეოლოგიური მონაცემებით საქართველოში ღვინის დაყენების ისტორია ჯერ კიდევ 8000 წლის წინ დაიწყო და დღემდე გრძელდება. მულტიელემენტების შემცველობის გამო ღვინო შეიძლება განვიხილოთ როგორც ფუნქციური საკვები და სასარგებლო ფაქტორი ადამიანის ჯანმრთელობისათვის, რამდენადაც ღვინო მინერალური ნივთიერებების მნიშვნელოვანი წყაროა ორგანიზმის ნორმალური ფუნქციონირებისათვის აუცილებელი ელემენტების დღიური ნორმის შესავსებად. საქართველოს მრავალფეროვანი ბუნებრივი პირობები საუკეთესო გარემოს ქმნის მაღალხარისხიანი მევენახეობა-მეღვინეობის განვითარებისთვის, რომლის თავისებურებათა მიხედვით ქვეყნის ტერიტორია იყოფა ზონებად, ქვეზონებად და მიკროზონებად, რომლებიც განსხვავდებიან მოყვანილი ჯიშებითა და მათგან დამზადებული ღვინის გემოვნური თვისებებით, ასევე ღვინის დამზადებისას გამოყენებული ტექნოლოგიებით. ბიოლოგიურად აქტიურ ნივთიერებების გარდა (ეთანოლი, ორგანულ მჟავები, ფენოლური ნაერთები, შაქრები, სურნელოვან ნივთიერებები და ა.შ), ღვინო მდიდარია ვიტამინებითა და მინერალური ნივთიერებებით, რომლებიც მნიშვნელოვან როლს ასრულებენ ღვინის, როგორც ორგანოლეპტიკური მაჩვენებლების, გემოსა და არომატის, ასევე მისი სამკურნალო, დიეტური და კვებითი ღირებულების ჩამოყალიბებაში და განსაზღვრავენ ღვინის ხარისხს.ka
dc.language.isokaen
dc.publisherIvane Javakhishvili Tbilisi State Universityen
dc.publisherივანე ჯავახიშვილის სახელობის თბილისის სახელმწიფო უნივერსიტეტიka
dc.subjectღვინის დაყენების ტექნოლოგიაka
dc.subjectვაზის ჯიშებიka
dc.subjectღვინის ისტორიაka
dc.titleმულტიელემენტების შემცველობის კვლევა სხვადასხვა მიკროზონის ევროპული და ტრადიციული ტექნოლოგიებით დამზადებულ ღვინოებშიka
dc.typemaster thesisen
dc.typeსამაგისტრო ნაშრომიka
thesis.degree.nameგამოყენებითი ბიომეცნიერებებისა და ბიოტექნოლოგიის მაგისტრიka
thesis.degree.level1-
thesis.degree.disciplineგამოყენებითი ბიომეცნიერებებიka
dc.contributor.institutionIvane Javakhishvili Tbilisi State Universityen
dc.contributor.institutionივანე ჯავახიშვილის სახელობის თბილისის სახელმწიფო უნივერსიტეტიka
dc.contributor.facultyFaculty of Exact and Natural Sciencesen
dc.contributor.facultyზუსტ და საბუნებისმეტყველო მეცნიერებათა ფაკულტეტიka
item.cerifentitytypePublications-
item.cerifentitytypePublications-
item.openairetypemaster thesis-
item.openairetypeსამაგისტრო ნაშრომი-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_bdcc-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_18cf-
item.grantfulltextopen-
item.languageiso639-1ka-
item.fulltextWith Fulltext-
Appears in Collections:ზუსტ და საბუნებისმეტყველო მეცნიერებათა ფაკულტეტი (დისერტაციები, სამაგისტრო ნაშრომები)
Files in This Item:
File Description SizeFormat
Samagistro Tinatin Melikidze.pdfმულტიელემენტების შემცველობის კვლევა სხვადასხვა მიკროზონის ევროპული და ტრადიციული ტექნოლოგიებით დამზადებულ ღვინოებში1.29 MBAdobe PDFView/Open
Show simple item record

CORE Recommender

Page view(s)

57
checked on Jul 23, 2024

Download(s)

2,669
checked on Jul 23, 2024

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.