გთხოვთ, გამოიყენოთ ეს იდენთიფიკატორი ამ ერთეულის ციტირებისთვის ან ბმულისთვის: https://openscience.ge/handle/1/1459
სათაური: ქამა სოკოს (Agaricus bisporus) ნაყოფსხეულის ლექტინების ზოგიერთი ბიოლოგიური თვისებების შესწავლა in vitro სისტემაში
ავტორები: ქობლიანიძე, მარიამ 
ხელმძღვანელი: დავითაშვილი, ელენე 
ხარისხის სახელი: ბიოლოგიის მაგისტრი (ბიომრავალფეროვნება, ბიოქიმია; ნეირომეცნიერებები; განვითარების ბიოლოგია; მცენარეთა ფიზიოლოგია; მიკრობიოლოგია; იმუნოლოგია; უჯრედული ბიოლოგია, მოლეკულური ბიოლოგია; გენეტიკა; ბიოფიზიკა). MSc in Biology (Biodiversity; Biochemistry; Neurosciences, Developmental Biology; Plant Physiology, Microbiology; Imunology; Cellular biology; Molecular Biology; Genetics, Biophysics)
სასწავლო პროგრამის სახელი: ბიოლოგია. Biology
განათლების საფეხური
(0 - საბაკალავრო, 1 - სამაგისტრო, 2 - სადოქტორო ან პოსტსადოქტორო)
1
დაწესებულება: Ivane Javakhishvili Tbilisi State University 
ივანე ჯავახიშვილის სახელობის თბილისის სახელმწიფო უნივერსიტეტი 
ფაკულტეტი: Faculty of Exact and Natural Sciences 
ზუსტ და საბუნებისმეტყველო მეცნიერებათა ფაკულტეტი 
საკვანძო სიტყვები: Agaricus bisporus
ბაზიდიალური სოკოები – ლექტინების პროდუცენტები
ჰემაგლუტინაციური აქტივობის განსაზღვრა
გამოცემის თარიღი: 2019
გამომცემელი: Ivane Javakhishvili Tbilisi State University 
ივანე ჯავახიშვილის სახელობის თბილისის სახელმწიფო უნივერსიტეტი 
რეზიუმე: 
The master work belongs to studying biological properties of commonly used edible mushroom Lectins. Which were extracted from Agaricus bisporus cultivated in condition of warm-house on Georgian peat in model assays in vitro system.
According the experiments, the lectins extracted from Agaricus bisporus cultivated in condition of warm-house on Georgian peat have many different biochemical characteristics in comparision with well-known commercial Agaricus bisporus ABA/AAL agglutinin.
It was demonstrated that lectins have retarding effects on cell viability and AKT (proteinkinase B) activating factor of energetic metabolism enzymes of midocontria while studying biological effects. There is a consideration that these lectins ostensibly take part in apoptosis.

ნაშრომი განეკუთვნება ბაზიდიომიცეტების კლასის სამკურნალო და ამავე დროს ფართოდ გამოყენებული საკვები სოკოს სათბურის პირობებში ქართულ ტორფზე კულტივირებული Agaricus bisporus-ს ნაყოფსხეულიდან გამოყოფილი ლექტინების ბიოლოგიური თვისებების შესწავლას მოდელურ ცდებში ინ ვიტრო სისტემაში.
ჩატარებული კვლევის შედეგად ნაჩვენებია, რომ კულტივირებული ქამა სოკოს Agaricus bisporus-ის ნაყოფსხეულიდან გამოყოფილი ლექტინები მთელი რიგი ბიოქიმიური მახასიათებლებით განსხვავდება ცნობილი კომერციული Agaricus bisporus-ის ABA/AAL აგლუტინინისგან.
ბიოლოგიური თვისებების შესწავლისას გამოვლინდა ლექტინების შემაკავებელი ეფექტი უჯრედების სიცოცლისუნარიანობაზე, ასევე მიტოქონდრიების ენერგეტიკული მეტაბოლიზმის ფერმენტების აქტივაციის ფაქტორის AKT-ის (პროტეინკინაზა B) სინთეზზე. გამოთქმულია მოსაზრება, რომ აღნიშნული ლექტინები სავარაუდოდ აპოპტოზში უნდა მონაწილეობდნენ.
URI: https://openscience.ge/handle/1/1459
ჩანს კოლექციებში:ზუსტ და საბუნებისმეტყველო მეცნიერებათა ფაკულტეტი (დისერტაციები, სამაგისტრო ნაშრომები)

ფაილები ამ ერთეულში:
ფაილი აღწერა ზომაფორმატი
MA Thesis Qoblianidze Mariam.pdfქამა სოკოს (Agaricus bisporus) ნაყოფსხეულის ლექტინების ზოგიერთი ბიოლოგიური თვისებების შესწავლა in vitro სისტემაში599.76 kBAdobe PDFდათვალიერება-გახსნა
სრული ჩანაწერის ჩვენება

CORE Recommender

გვერდის დათვალიერება

55
checked on May 5, 2024

გადმოწერა

261
checked on May 5, 2024


ერთეულები ციფრულ საცავში დაცულნი არიან საავტორო უფლებით, ყველა უფლების დაცვით, თუ სხვაგვარი რამ არაა მითითებული.