Please use this identifier to cite or link to this item: https://openscience.ge/handle/1/429
Title: გოგრისა და ქაცვის გამოყენება ბავშვთა კვებაში
Authors: მახარაძე, მერი 
Advisor: გორგილაძე, მირანდა 
Degree Name: აგრარულ მეცნიერებათა მაგისტრი სასურსათო ტექნოლოგიებში
Degree Discipline: აგრარული მეცნიერებანი
Degree Level
(0 - Undergraduate, 1 - Masters, 2 - Doctoral or post-doctoral)
1
Institution: საქართველოს საპატრიარქოს წმიდა ტბელ აბუსერისძის სახელობის სასწავლო უნივერსიტეტი 
Faculty: აგრარულ მეცნიერებათა და ბიზნესის ადმინისტრირების ფაკულტეტი 
Keywords: ბავშვთა კვება
კონსერვირება
ქაცვი
გოგრა
Issue Date: 2019
Abstract: 
The master's work presents the creation of baby food product made on the basis of pumpkin and sea-buckthorn, which is rich with biologically active substances - micro and macro elements. Food product research and the creation of a recipe and technology of its production.
The purpose of the work was to receive and use of the plants pumpkin and sea-buckthorn containing biologically active substances in baby food.
To Improve the quality of baby food products, enhance their range of products reduces the number of diseases caused by vitamins, microelements and iodine deficiency in children.
The innovation of the work is that we have first studied chemical composition of pumpkin and sea-buckthorn in Georgia and examine the fruit jams obtained on the basis of micro elements.
Current international standards and different methods are used for researching chemical composition of pumpkin and sea-buckthorn.
Practical meaning. The paper presents to receive and use of fruit jams of pumpkin and sea-buckthorn in baby food.

სამაგისტრო ნაშრომში წარმოდგენილია გოგრისა და ქაცვის ბაზაზე დამზადებული ბავშვთა კვების პროდუქტის შექმნა, რომელიც მდიდარი იქნება ბიოლოგიურად აქტიური ნივთიერებებით - მიკრო და მაკრო ელემენტებით. კვების პროდუქტის გამოკვლევა და მისი დამზადების რეცეპტურისა და ტექნოლოგიის შექმნა.
ნაშრომის მიზანს წარმოადგენდა ბიოლოგიურად აქტიური ნივთიერებების შემცველი მცენარეთა გოგრისა და ქაცვის ხილ-ფაფების მიღება და გამოყენება ბავშვთა კვებაში.
ბავშვთა კვების პროდუქტების ხარისხის გაუმჯობესება, მათი ასორტიმენტის გაფართოება უზრუნველყოფს ბავშვებში ვიტამინების, მიკროელემენტების, იოდის დეფიციტით გამოწვეული სხვადასხვა დაავადებების შემცირებას.
კვლევის მიზანს წარმოადგენდა პირველად შეგვესწავლა გოგრისა და ქაცვის - რომელიც გავრცელებულია საქართველოში, ქიმიური შედგენილობა და მათ ბაზაზე მიღებული ხილფაფების გამოკვლევა მიკრო ელემენტების შემცველობაზე.
გოგრისა და ქაცვის ქიმიური შედგენილობის გამოკვლევისთვის გაყენებულია მოქმედი საერთაშორისო სტანდარტები და სხვადასხვა მეთოდები.
პრაქტიკული მნიშვნელობა. ნაშრომში წარმოდგენილია გოგრისა და ქაცვის ხილ-ფაფების - (პიურეს) მიღება და გამოყენება ბავშვთა კვებაში.
URI: https://openscience.ge/handle/1/429
Appears in Collections:აგრარულ მეცნიერებათა და ბიზნესის ადმინისტრირების ფაკულტეტი (სამაგისტრო ნაშრომები)

Files in This Item:
File Description SizeFormat
samagistro maxaradze.pdfგოგრისა და ქაცვის გამოყენება ბავშვთა კვებაში657.48 kBAdobe PDFView/Open
Show full item record

CORE Recommender

Page view(s)

95
checked on Apr 26, 2024

Download(s)

396
checked on Apr 26, 2024

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.