Please use this identifier to cite or link to this item: https://openscience.ge/handle/1/28
Title: მუსკატური რქაწითელის მეღვინეობაში გამოყენების პერსპექტივები
Authors: ქიტიაშვილი, საბა 
Advisor: გოცირიძე, ოლანი 
Degree Name: აგრარული მეცნიერებების მაგისტრი
Degree Discipline: ქართული მევენახეობა-მეღვინეობის სამაგისტრო საგანმანათლებლო პროგრამა
Degree Level
(0 - Undergraduate, 1 - Masters, 2 - Doctoral or post-doctoral)
1
Degree Grantor: კავკასიის საერთაშორისო უნივერსიტეტი 
Institution: Caucasus International University 
კავკასიის საერთაშორისო უნივერსიტეტი 
Faculty: Faculty of Viticulture-Winemaking 
მევენახეობა-მეღვინეობის ფაკულტეტი 
Keywords: მეღვინეობა-მევენახეობა
მუსკატური ყურძნის ჯიშები
Issue Date: 2018
Publisher: Caucasus International University 
კავკასიის საერთაშორისო უნივერსიტეტი 
Abstract: 
ჩვენი ამჟამინდელი კვლევა პირველ რიგში მოიცავს მუსკატური ყურძნის ჯიშების შესახებ ინფორმაციის შეგროვებასა და წარმოჩენას, რადგან საკვლევი ობიექტი სწორედ ამ ოჯახის წარმომადგენელია. მუსკატური ჯიშები დღემდე ფართოდ გამოიყენება ევროპის სხვადასხვა ქვეყნებში ძირითადად შემაგრებული, სადესერტო და ცქრიალა ღვინის დასამზადებლად. მუსკატური ყურძნის ჯიშები ხასიათდებიან სპეციფიკური, სასიამოვნო გემოთი და არომატით, რასაც ძირითადად განაპირობებს მათ ეთერზეთში შემავალი თავისუფალი ტერპენები. ეს კომპონენტები ძირითადად ყურძენის კანშია ლოკალიზებული და გადამუშავების შემდგომ ყურძნის წვენსა და ღვინოში გადადიან. რაც შეეხება ჩვენი კვლევის მთავარ ობეიქტს, ესაა სელექციური გზით გამოყვანილი ქართული ყურძნის ჯიში, რომელიც ალექსანდრიული მუსკატისა და რქაწითელის ყურძნის ჯიშების შეჯვარებითაა მიღებული.
ჩვენი მთავარი მიზანი იყო, შეგვექმნა ინფორმაციული ბაზა ამ ყურძნის ჯიშის შესახებ და ექსპერიმენტული გზით დაგვემზადებინა სხვადასხვა ტიპის ღვინოები, გამოგვეკვლია სხვადასხვა ტექნოლოგიური სქემის და ცალკეული ოპერაციების გავლენა მუსკატური ღვინის ხარისხზე; შესაბამისად, აღნიშნული კვლევების შედეგებზე დაყრდნობით დაგვედგინა ოპტიმალური ტექნოლოგიური რეჟიმი, რომლის დროსაც მუსკატური რქაწითელიდან მიღებული ღვინო ყველაზე მეტად ინარჩუნების ყურძნის ორიგინალურ ჯიშურ არომატს და გვაძლევს ხარისხიან ღვინოს.
კვლევის შედეგები ადასტურებს მუსკატური რქაწითელის მაღალ სამეურნეო - ტექნოლოგიურ ღირსებებს და იძლევა საკმარის ინფორმაციას იმისთვის, რომ რეკომენდაცია გავუწიოთ მის განაშენიანებას საქართველოს მევენახეობა-მეღვინეობის ზოგიერთ რეგიონში.
URI: https://openscience.ge/handle/1/28
Appears in Collections:მევენახეობა-მეღვინეობის ფაკულტეტი (დისერტაციები, სამაგისტრო ნაშრომები)

Files in This Item:
File Description SizeFormat
საბა ქიტიაშვილი.pdfმუსკატური რქაწითელის მეღვინეობაში გამოყენების პერსპექტივები3.47 MBAdobe PDFView/Open
Show full item record

CORE Recommender

Page view(s) 20

408
checked on Apr 26, 2024

Download(s) 50

1,765
checked on Apr 26, 2024

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.