Please use this identifier to cite or link to this item: https://openscience.ge/handle/1/27
Title: Study of agronomic and biological traits of red berry grape cultivars Tavkveri and Asuretuli Shavi from Kartli province of Georgia
წულუკიძის თეთრას ბიოლოგიური და სამეურნეო-ტექნოლოგიური თვისებების შესწავლა
Authors: Zviadauri, Nino 
ზვიადაური, ნინო 
Advisor: მდინარაძე, ირმა 
Degree Name: აგრარული მეცნიერებების მაგისტრი
Degree Discipline: ქართული მევენახეობა-მეღვინეობის სამაგისტრო საგანმანათლებლო პროგრამაა
Degree Level
(0 - Undergraduate, 1 - Masters, 2 - Doctoral or post-doctoral)
1
Degree Grantor: კავკასიის საერთაშორისო უნივერსიტეტი 
Institution: Caucasus International University 
კავკასიის საერთაშორისო უნივერსიტეტი 
Faculty: Faculty of Viticulture-Winemaking 
მევენახეობა-მეღვინეობის ფაკულტეტი 
Keywords: ქართული ვაზის ჯიშები
Issue Date: 2018
Publisher: Caucasus International University 
კავკასიის საერთაშორისო უნივერსიტეტი 
Abstract: 
Master's thesis presents the viticulture direction and research aims to study the biological and economic properties of the red grapevine varieties such as Tavkveri and the Asuretuli Shavi spread in Kartli province; also, to obtaine new experimental material according to latest requirements and asses with the descriptors designed by International Organization of Vine and Wine (OIV).
The ampelographic textbooks in Georgia are outdated and despite the diversity the number of grapevine varieties which will be fully studded and described with modern descriptors is small.
The obtained experimental materials will facilitate the study of modern resources for indigenous grape varieties of Kartli region such as Tavkveri and Asuretuli Shavi with its varietal characteristics, qualitative, ampelographic or agricultural features.

სამაგისტრო ნაშრომი წარმოდგენილია მევენახეობის მიმართულებით, თუმცა საკვლევი თემის სპეციფიკიდან გამომდინარე ნაწილობრივ განხილულია მეღვინეობის ელემენტებიც.
კვლევის მიზანს წარმოადგენდა რაჭა-ლეჩხუმში გავრცელებული საღვინე ვაზის ჯიშის წულუკიძის თეთრას ბიოლოგიური, სამეურნეო-ტექნოლოგიური თვისებების შესწავლა; თანამედროვე მოთხოვნათა გათვალისწინებით ახალი ექსპერიმენტული მასალების მოპოვება; ვაზისა და ღვინის საერთაშორისო ორგანიზაციის მიერ (OIV) მიერ შემუშავებული დესკრიპტორების მიხედვით მისი შეფასება.
URI: https://openscience.ge/handle/1/27
Appears in Collections:მევენახეობა-მეღვინეობის ფაკულტეტი (დისერტაციები, სამაგისტრო ნაშრომები)

Files in This Item:
File Description SizeFormat
ნინო ზვიადაური.pdfწულუკიძის თეთრას ბიოლოგიური და სამეურნეო-ტექნოლოგიური თვისებების შესწავლა1.19 MBAdobe PDFView/Open
Show full item record

CORE Recommender

Page view(s) 50

182
checked on May 1, 2024

Download(s) 50

1,372
checked on May 1, 2024

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.