Please use this identifier to cite or link to this item: https://openscience.ge/handle/1/2602
Title: კარტოფილის ჯიში „სილვანას“ ბიომორფოლოგიური და აგროტექნოლოგიური თავისებურებების შესწავლა აჭარის პირობებში
Authors: ცეცხლაძე, მამუკა 
Advisor: ჯაბნიძე, ნანა 
Degree Name: აგრარულ მეცნიერებათა მაგისტრი
Degree Discipline: აგრარული მეცნიერებანი
Institution: საქართველოს საპატრიარქოს წმიდა ტბელ აბუსერისძის სახელობის სასწავლო უნივერსიტეტი 
Faculty: აგრარულ მეცნიერებათა და ბიზნესის ადმინისტრირების ფაკულტეტი 
Keywords: კარტოფილის ჯიშები
კარტოფილის კულტურის წარმოშობა
Issue Date: 2021
Abstract: 
როგორც ვიცით ბოსტნეულ კულტურებს შორის, კარტოფილის მცენარეს თავისი კვებითი და ეკონომიური მნიშვნელობით ძალიან დიდი ადგილი უკავია სასურსათო წარმოებაში, რასაც უპირველეს ყოვლისა განაპირობებს მისი ტუბერების მრავალმხრივი გამოყენება, რომლის გადამუშავების შედეგად მიღებული პროდუქტები ფართოდაა ცნობილი; კარტოფილის კვებით ღირებულებას განსაზღვრავს ნედლეულში ნახშირწყლების, ცილების, ვიტამინების და სხვა ნივთიერებების შემცველობა, რომლებიც აუცილებელია ადამიანის ორგანიზმის ნორმალური ფუნქციონირებისთვის. ეს ღირებულება კი იცვლება მცენარის ჯიშის, ადგილმდებარეობის, ნიადაგურ-კლიმატური პირობების გავლენით.
ამ მხრივ ერთ-ერთ მნიშვნელოვან რენტაბელურ და პერსპექტიულ მცენარეს წარმოადგენს საქართველოში ინტროდუცირებული კარტოფილის ჯიში „სილვანა“. მისი მოყვანა შესაძლებელია აჭარის პირობებში, როგორც მაღალმთიან ასევე დაბლობ ზონაში.
ნაშრომში განხილულია და კვლევის სიახლეს, სპეციფიკურობას და ორიგინალობას განაპირობებს ის, რომ ჩვენს მიერ პირველად აჭარის პირობებში შესწავლილია სილვანას მცენარის ბიომორფოლოგიური მახასიათებლები, ზრდა-განვითარების, მოვლა-მოყვანის თავისებურებანი, ძირითადი მავნებელ-დაავადებები და მათ წინააღმდეგ ბრძოლის ეფექტური ღონისძიებები.

As we know, among vegetable crops, the potato plant, due to its nutritional and economic importance, occupies a very large place in food production, which is primarily due to the versatile use of its tubers, the products of which are widely known for processing; The nutritional value of potatoes is determined by the content of carbohydrates, proteins, vitamins and other substances in raw materials that are essential for the normal functioning of the human body. This value varies under the influence of plant variety, location, soil-climatic conditions.
In this regard, one of the most important profitable and promising plants is the potato variety "Silvana" introduced in Georgia. It can be grown in the conditions of Adjara, both in the highlands and in the lowlands.
The novelty and specificity and originality of the research are discussed in the paper due to the fact that for the first time in Adjara we studied the biomorphological characteristics of Silvana plant, growth and development, maintenance, major pests and effective measures to combat them.
URI: https://openscience.ge/handle/1/2602
Appears in Collections:აგრარულ მეცნიერებათა და ბიზნესის ადმინისტრირების ფაკულტეტი (სამაგისტრო ნაშრომები)

Files in This Item:
File Description SizeFormat
Mamuka Tsetskladze Samagistro.pdfკარტოფილის ჯიში „სილვანას“ ბიომორფოლოგიური და აგროტექნოლოგიური თავისებურებების შესწავლა აჭარის პირობებში1.02 MBAdobe PDFView/Open
Show full item record

CORE Recommender

Page view(s)

106
checked on Apr 26, 2024

Download(s)

148
checked on Apr 26, 2024

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.