Please use this identifier to cite or link to this item: https://openscience.ge/handle/1/2584
Title: ქედის მუნიციპალიტეტში გავრცელებული პომიდორი
Authors: გოჩიტიძე, თამარ 
Advisor: ალასანია, ნარგიზ 
Degree Name: აგრარულ მეცნიერებათა მაგისტრი
Degree Discipline: აგრარული მეცნიერებანი
Institution: საქართველოს საპატრიარქოს წმიდა ტბელ აბუსერისძის სახელობის სასწავლო უნივერსიტეტი 
Faculty: აგრარულ მეცნიერებათა და ბიზნესის ადმინისტრირების ფაკულტეტი 
Keywords: ქედის მუნიციპალიტეტი
პომიდორი
ნიადაგის განოყიერება
თესლის დამზადება
ჩითილების გამოყვანა
Issue Date: 2021
Abstract: 
ქედა აჭარის ისტორიული მხარეა, რომელიც გამოირჩევა ლანდშაფტის, ბუნების და ისტორიული ადგილების გამო. ქედაში ოდითგანვე მისდევდნენ სოფლის მეურნეობას, არსებობს განსაკუთრებული კულტურები, რომელთა მოშენება ძირითადად აქ ხდება. მაღალმთიანი აჭარა მოსავლიანობის თვალსაზრისით, ყოველთვის ერთ-ერთი გამორჩეული კუთხე იყო. ქედის განვითარება ძირითადად ტურიზმსა და სოფლის მეურნეობას უკავშირდება. მიუხედავად იმისა, რომ ქედაში სოფლის მეურნეობა ისტორიულადაა განვითარებული, ის შემოსავლის მნიშვნელოვან წყაროს ბევრი ოჯახისთვის არ წარმოადგენს. ამის მიზეზად დასახელებულია პომიდორი.
პომიდორი ეკუთვნის ძაღლყურძენასებრთა ოჯახს. მისი სამშობლოა სამხრეთ ამერიკა, ევროპაში იგი კოლუმბმა შემოიტანა, სადაც თავდაპირველად მოჰყავდათ, როგორც დეკორატიული მცენარე. ამჟამად მსოფლიოში პომიდვრის წარმოებას ბოსტნეულ კულტურათა შორის პირველი ადგილი უჭირავს. პომიდვრის ნაყოფი გამოირჩევა კარგი გემოთი და მაღალი კვებითი ღირებულებებით, რასაც განსაზღვრავს ნახშირწყლების, ორგანული მჟავებისა და მინერალური მარილების შემცველობა. პომიდვრის ნაყოფი შეიცავს 85-96% წყალს და 3.5 – 10.5% მშრალ ნივთიერებებს. მიუხედავად იმისა, რომ მეტწილ ქვეყანაში იგი სულ 100 წლის წინათ შეიტანეს, ბოსტნეულ კულტურებს შორის ერთ-ერთი ყველაზე მნიშვნელოვანი კულტურაა. მრავალწლიანი ბალახი და ბუჩქბალახოვანი მცენარეა, მაგრამ სოფლის მეურნეობაში დანერგილია მისი ერთწლოვანი ფორმა. ნაყოფი სხვადასხვა ფორმისა და ფერისაა (ძირითადად წითელი).

Keda is a historical part of Adjara, which is distinguished by its ladscape, nature and historical places. Agriculture has long been practiced in Keda, there are special crops that are mainly cultivated only here. Mountainous Adjara has always been one of the most distinguished corners in terms of yield. The development of the Keda is mainly related to tourism and agriculture. Although agriculture in Keda is historically developed, it doesn’t repreent a significant source of income for many families. The reason for this is tomato as representative of “solanium” family. Its homeland is South America.
Tomato was introduced to Europe by Columbus, where it was originally cited as an ornamental plant.
Nowdays tomato production occupies the first place in the world, among vegetable crops.Tomato is characterized by good taste and high nutritional value, which is determinal value, which is determined by the content of carbohydrates, organic acids and mineral salts. The fruit of tomato contains 85-96% water and 3.5 – 10.5% dry substances. Although it was introduced in most countries only 100 years ago, it is one of the most important crops among vegetables. Althout it represents a perennial grass and shrub-herbaceous plant, in agriculture is introduced its annual form. The fruits come in a variety of shapes and colors (mostly red).
URI: https://openscience.ge/handle/1/2584
Appears in Collections:აგრარულ მეცნიერებათა და ბიზნესის ადმინისტრირების ფაკულტეტი (სამაგისტრო ნაშრომები)

Files in This Item:
File Description SizeFormat
Tamar Gochitidze Samagistro.pdfქედის მუნიციპალიტეტში გავრცელებული პომიდორი2.91 MBAdobe PDFView/Open
Show full item record

CORE Recommender

Page view(s)

59
checked on Apr 29, 2024

Download(s)

248
checked on Apr 29, 2024

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.