Please use this identifier to cite or link to this item: https://openscience.ge/handle/1/2154
Title: რქაწითელის ჯიშური ვარიაციების ამპელოგრაფიული და ენოლოგიური შესწავლა ჯიღაურას ექსპერიმენტულ ბაზაზე
Authors: ბაჩანაძე, ლევან 
Keywords: კახეთის მევენახეობის რაიონი;რქაწითელი;აგროტექნიკა
Issue Date: 2020
Abstract: 
საქართველო ვაზისა და ღვინის სამშობლოა, რის გამოც მუდმივად იმსახურებს ყურადღებას. დღემდე აღრიცხულია 525 ადგილობრივი ჯიში, რომელთა შესწავლაც უწყვეტად გრძელდება. განსაკუთრებით მნიშვნელოვანია იშვიათი ჯიშების შესწავლა და მათი წინა პლანზე წამოწევა.
სამაგისტრო ნაშრომი მოიცავს ორი იშვიათი ქარული ჯიშის - რქაწითელი ვარდისფერისა და რქაწითელი წითელის შესწავლას ამპელოგრაფიისა და ენოლოგიის თანამედროვე მეთოდების გამოყენებით, რომელიც განხორციელდა სოფლის მეურნეობის სამეცნიერო-კვლევითი ცენტრის ჯიღაურას საკოლექციო ვენახის ბაზაზე. საკონტროლო ჯიშად გამოყენებული იქნა რქაწითელი. კვლევა მოიცავს საკვლევი ჯიშების შესწავლას ამპელოგრაფიული, ფენოლოგიური, ენოკარპლოგიური, ენოლოგიური, სენსორული თვალსაზრისით, ასევე ჭრაქის მიმართ გამძლეობის სკრინინგსა და ფოთლის ანატომიური აგებულების შესწავლას.
სამაგისტრო ნაშრომი შედგება: შესავალის, ლიტერატურული მიმოხილვის, კვლევითი ნაწილის, ცდის შედეგების, დასკვნების, სამადლობელის, გამოყენებული ლიტერატურისა და დანართებისგან; იგი მოიცავს 79 გვერდს.
წარმოდგენილი სამაგისტრო ნაშრომი საინტერესოა მევენახეობა-მეღვინეობის დარგის სტუდენტებისა და სპეციალისტებისათვის.

Georgia is the homeland of vine grapes and wine, that is why it always deserves a big attention. There are numbered 525 local varieties since today in Georgia. Studying of these diversity is still being continued. It is exclusively important to explore rare genotypes and increase their approval among grape growers and wine makers.
This research includes studies of two rare Georgian varieties by modern methods of ampelography and enology. These are Rkatsiteli Vardisperi (pink) and Rkatsiteli Tsiteli (red) – two variations of the well-known white-berry variety Rkatsiteli, used as a control variant for verification in this work. These studies were realized in Jighaura collection vineyard on LEPL Scientific-Research Center of Agriculture during 2019-2020 vegetative seasons.
The investigation contains studies of the varieties by the methods of Ampelography, Phenology, Eno-carplogy and Enology including sensorial testing of wines. The research also contains evaluation of resistance against the agent of Downy Mildew Plasmopara viticola and the anatomy studies of the leaf structure.
The Thesis for the Master Degree contains introduction, review of the literature, materials and methods, results, conclusions, acknowledgments, references used and appendixes. The document contains 79 pages.
Presented Master Thesis can be interesting for students and experts in the fields of Viticulture and Wine Making.
URI: https://openscience.ge/handle/1/2154
Appears in Collections:დისერტაციები, სამაგისტრო ნაშრომები

Files in This Item:
File Description SizeFormat
Samagistro Bachanadze.pdfრქაწითელის ჯიშური ვარიაციების ამპელოგრაფიული და ენოლოგიური შესწავლა ჯიღაურას ექსპერიმენტულ ბაზაზე3.04 MBAdobe PDFView/Open
Show full item record

CORE Recommender

Page view(s)

118
checked on Jun 24, 2021

Download(s)

53
checked on Jun 24, 2021

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.