Please use this identifier to cite or link to this item: https://openscience.ge/handle/1/1620
Title: სადესერტო ლიქიორების დამზადება კროცინის შემცველი ზაფრანის გამოყენებით
Authors: ხოზრევანიძე, ნათია 
Keywords: სამკურნალო მცენარეები;სამკურნალო ალკოჰოლიანი და უალკოჰოლო სასმელები;ყვითელი ყვავილი - ზაფრანი;ნატურალური პროდუქტები
Issue Date: 2019
Abstract: 
საქართველო მდიდარია ბიოლოგიურად აქტიური ნივთიერებების შემცველი მცენარეებით სამაგისტრო ნაშრომში ჩვენს მიერ განხილულია სამკურნალო მცენარის ,,ზაფრან“ - ის გამოკვლევის შედეგები. ზაფრანიდან სპირტული ნაყენის მიღების ტექნოლოგია, ტექნიკური პირობები და ხერხები. მოცემულია მცენარეული ნედლეულიდან ზაფრანის ლიქიორის დამზადების ტექნოლოგია.
სამაგისტრო ნაშრომის მიზანს წარმოადგენდა სამკურნალო მცენარის - ზაფრანას გამოკვლევა - მასში შემავალი კაროტინოიდული ბუნების გლიკოზიდ პროტოკროცინისა და მისი დაშლის შედეგად მიღებული ნივთიერებების: კროცინის, პიკროკროცინისა და საფრონალის შემცველი ნაყენის მიღება და მისი პრაქტიკაში გამოყენება. დადგენილი იქნა საქართველოში გავრცელებული კერძოდ, აჭარის რეგიონში, ზაფრანის კრეფის ვადები და პირობები, მშრალი ზაფრანის ყვავილებიდან სპირტული ნაყენების დამზადების ტექნოლოგია.
ნაშრომის სიახლე - ჩვენს მიერ პირველად შესწავლილია აჭარის რეგიონში კერძოდ: ქობულეთის, ხელვაჩაურისა და ქედის ზონებში გავრცელებული სამკურნალო მცენარის ზაფრანის ,,ყვითელი ყვავილი’’- ს სამეურნეო ტექნოლოგიური მონაცემები და მისი ქიური შედგნეილობის მიხედვით გაგვესაზღვრა კრეფის ვადები. ასევე, შემუშავდა აჭარის რეგიონში (ქობულეთი, ხელვაჩაური, ქედა) მშრალი ზაფრანის ყვავილებიდან ლიქიორის დამზადების პირობები და ტექნოლოგია.

Georgia is rich in plants containing biologically active substances. In the master's work we examine the results of the study of the medicinal plant "Saffron", technologies, technical conditions and techniques of making alcohol from saffron. There is given the technology of making saffron liqueur from vegetable raw materials .
The aim of the master's thesis was to examine the medicinal plant – Saffron, acceptance of glycoside proteoccosin and substances derived from its disintegration: croatsin, picrocrocinine and serotonin content and use in practice.The dates and conditions of the saffron parchment in Adjara region have been established , the technology of making spirts from dry saffron flowers.
The novelty of the thesis-For the first time we have studied agricultural technological data of saffron's "yellow flowers" in the area of Kobuleti, Khelvachauri and Keda. Agricultural technological data and have determined the terms of the picking flowers.Also, have been developed the conditions for the production of liqueur from the dry saffron flowers and technology in the Adjara region (Kobuleti, Khelvachauri, Keda) . Various methods were used to determine biologically active substances in the liqueur made from the saffron flower and the liqueur produced from it, including the spectrophotometric method of analysis (gloria-);Methods developed by the liquid Chromatography (Di Stefano) and the methods developed by OIVW (Organisation International Vine and Wine) recognized by the World Food Research Laboratories. The creation of a new dessert liqueur will increase the range of drinks in the market.
URI: https://openscience.ge/handle/1/1620
Appears in Collections:სამაგისტრო ნაშრომები

Files in This Item:
File Description SizeFormat
natia xozevanidze Samagistro.pdfსადესერტო ლიქიორების დამზადება კროცინის შემცველი ზაფრანის გამოყენებით780.19 kBAdobe PDFView/Open
Show full item record

CORE Recommender

Page view(s)

33
checked on Jun 24, 2021

Download(s)

273
checked on Jun 24, 2021

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.