Please use this identifier to cite or link to this item: https://openscience.ge/handle/1/1444
Title: საფერავის ჯიშის ყურძნიდან დაყენებული სხვადასხვა ღვინის ანტიოქსიდანტური თვისებების შედარებითი შესწავლა ლუმინოლის ქემილუმინესცენციის მეთოდით
Authors: მინდორაშვილი, თამუნა 
Advisor: ქუჩუკაშვილი, ზურაბ 
Degree Name: ბიოლოგიის მაგისტრი (ბიომრავალფეროვნება, ბიოქიმია; ნეირომეცნიერებები; განვითარების ბიოლოგია; მცენარეთა ფიზიოლოგია; მიკრობიოლოგია; იმუნოლოგია; უჯრედული ბიოლოგია, მოლეკულური ბიოლოგია; გენეტიკა; ბიოფიზიკა). MSc in Biology (Biodiversity; Biochemistry; Neurosciences, Developmental Biology; Plant Physiology, Microbiology; Imunology; Cellular biology; Molecular Biology; Genetics, Biophysics)
Degree Discipline: ბიოლოგია. Biology
Degree Level
(0 - Undergraduate, 1 - Masters, 2 - Doctoral or post-doctoral)
1
Institution: Ivane Javakhishvili Tbilisi State University 
ივანე ჯავახიშვილის სახელობის თბილისის სახელმწიფო უნივერსიტეტი 
Faculty: Faculty of Exact and Natural Sciences 
ზუსტ და საბუნებისმეტყველო მეცნიერებათა ფაკულტეტი 
Keywords: ჟანგბადის აქტიური ფორმების ეფექტები ცოცხალ ორგანიზმზე
ვირთაგვას ღვიძლის უჯრედული ფრაქციის გამოყოფა და ლიპიდების ზეჟანგური ჟანგვის მოდელის შექმნა
Issue Date: 2019
Publisher: Ivane Javakhishvili Tbilisi State University 
ივანე ჯავახიშვილის სახელობის თბილისის სახელმწიფო უნივერსიტეტი 
Abstract: 
In recent years, the special interest has been paid to the oxidative stress as one of the negative effects of harmful environmental factors affecting living organisms. To protect from oxidative stress, living organisms have developed powerful anti-oxidative systems: enzymatic and non-enzymatic. Flavonoids are the part of non-enzymatic protective system; these compounds are produced in high concentrations by plants. Grapes, especially red grapes, like Sapheravi, contain large amount and wide spectrum of polyphenolic compounds.
It is well known that the positive impact of wine on human body is mainly conditioned by its polyphenolic content and composition. These compounds have a strong antioxidant capacity that is the reason why we mostly use total Polyphenolic concentration determination method to estimate antioxidant properties of wine.
On the other hand, it is also known that polyphenolic content does not always have strong correlation with therapeutic and prophylactic properties of red wine; it is also conditioned by other secondary metabolites, which have strong antioxidant effects and powerful regulatory and messenger properties. Consequently, their common action is due to synergistic and antagonistic relationships. Based on these facts, to evaluate the anti-oxidative effect of wine and its compounds, it is not enough to determine the total concentration of polyphenols, but to appreciate their antiradical properties and then, complex study and assessment in the medicobiological point of view. The procedures mentioned above are hard to fulfil and takes a lot of time.
Accordingly, it is crucial to develop rapid, maximally informative and less costly method that will have strong correlations with adequate characterization of the medico-biological properties of wine.

უკანასკნელ პერიოდში ცოცხალ ორგანიზმზე მოქმედი გარემო ფაქტორებით გამოწვეული ნეგატიური ეფექტებიდან განსაკუთრებული ყურადღება მიიქცია ჟანგვითმა სტრესმა, რომლისგანაც თავის დასაცავად ადამიანებს ჩამოუყალიბდათ მძლავრი ანტიოქსიდანტური სისტემები, ფერმენტული და არაფერმენტული. არაფერმენტულ ანტიოქსიდანტურ სისტემას მიეკუთვნება ფლავანოიდები, რომლებიც დიდი რაოდენობით წარმოიქმნება მცენარეებში. ამ მხრივ გამოირჩევა ყურძენი, ყველაზე მეტად კი ქართული საფერავი.
საყოველთაოდ ცნობილია, რომ ადამიანის ორგანიზმზე ღვინის დადებითი გავლენა დამოკიდებულია სწორედ ფენოლური ნაერთების შემცველობაზე და კომპოზიციაზე, რომლებსაც ახასიათებთ ძლიერი ანტიოქსიდანტური აქტივობა, ამიტომაც, დღემდე, ღვინის ანტიოქსიდანტური შესაძლებლობების შესაფასებლად ყველაზე ხშირად გამოიყენება საერთო პოლიფენოლური ნაერთების და ფლავანოიდების კონცენტრაციის განსაზღვრის მეთოდი. აქვე უნდა აღინიშნოს, რომ პოლიფენოლების ჯამური კონცენტრაცია ყოველთვის არ ასახავს ღვინის ანტიოქსიდანტურ უნარს, რადგან იგი ასევე სხვა მეორად მეტაბოლიტებზეა დამოკიდებული, რომლებიც არამარტო ანტირადიკალური უნარებით ხასიათდებიან, არამედ ავლენენ ძლიერ მარეგულირებელ და მესენჯერულ თვისებებს; მათი საერთო მოქმედება განპირობებულია სინერგისტული და ანტაგონისტური ურთიერთობებით. აქედან გამომდინარე ღვინის და მასში შემავალი ნაერთების ანტიოქსიდანტური უნარის შესაფასებლად საჭიროა არა უბრალოდ პოლიფენოლების ჯამური კონცენტრაციის განსაზღვრა, არამედ მათ ანტირადიკალურ თვისებებსა და სხვა მეტაბოლურ პროცესებზე დაკვირვება და შემდგომ კომპლექსური შეფასება. ეს უკანასკნელი პროცედურები საკმაოდ შრომატევადია და ხანგრძლივ დროს მოითხოვს. შესაბამისად საჭიროა შემუშავდეს სწრაფი, მაქსიმალურად ინფორმატიული და ნაკლებხარჯიანი მეთოდი, რომელიც მჭიდრო კორელაციაში იქნება ღვინის ანტიოქსიდანტური თვისებების ადეკვატურ დახასიათებასთან.
URI: https://openscience.ge/handle/1/1444
Appears in Collections:ზუსტ და საბუნებისმეტყველო მეცნიერებათა ფაკულტეტი (დისერტაციები, სამაგისტრო ნაშრომები)

Files in This Item:
File Description SizeFormat
MA Thesis Mindorashvili Tamuna.pdfსაფერავის ჯიშის ყურძნიდან დაყენებული სხვადასხვა ღვინის ანტიოქსიდანტური თვისებების შედარებითი შესწავლა ლუმინოლის ქემილუმინესცენციის მეთოდით1.24 MBAdobe PDFView/Open
Show full item record

CORE Recommender

Page view(s)

56
checked on Jul 22, 2024

Download(s)

577
checked on Jul 22, 2024

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.