Please use this identifier to cite or link to this item: https://openscience.ge/handle/1/1420
Title: ქართული ტრადიციული წესით დაყენებული ქვევრის ღვინიდან გამოყოფილი ფლავონოიდური ნაერთების მოქმედების შესწავლა სიმსივნურ უჯრედულ კულტურაზე
Authors: შანშიაშვილი, გვანცა 
Advisor: მიცკევიჩი, ნუნუ 
ქუჩუკაშვილი, ზურაბ 
Degree Name: გამოყენებითი ბიომეცნიერებებისა და ბიოტექნოლოგიის მაგისტრი
Degree Discipline: გამოყენებითი ბიომეცნიერებები
Degree Level
(0 - Undergraduate, 1 - Masters, 2 - Doctoral or post-doctoral)
1
Institution: Ivane Javakhishvili Tbilisi State University 
ივანე ჯავახიშვილის სახელობის თბილისის სახელმწიფო უნივერსიტეტი 
Faculty: Faculty of Exact and Natural Sciences 
ზუსტ და საბუნებისმეტყველო მეცნიერებათა ფაკულტეტი 
Keywords: ყურძნის ფენოლური ნაერთები
ღვინის გაფილტვრა და დეალკოჰოლიზაცია
A 549 ალვეოლური სიმსივნური უჯრედების ჩამოხსნა
Issue Date: 2019
Publisher: Ivane Javakhishvili Tbilisi State University 
ივანე ჯავახიშვილის სახელობის თბილისის სახელმწიფო უნივერსიტეტი 
Abstract: 
Wine is more widely regarded as a functional food and its important role in assessing the medicinal properties is given by biologically active substances, phenolic compounds, organic acids, Amino acids, etc. Red wines contain especially large amount of phenolic compounds. Georgian wine Saperavi is remarkable in this regard.
It should be noted that Red wines contain a variety of polyphenolic antioxidants and organic compounds, unique taste, bouquet and medical properties. Flavonoids belong to the class of metabolites of plant origin.
Plant polyphenols have drawn increasing attention due to their potent antioxidant properties and their positive effects in the prevention of various oxidative stress associated diseases such as cancer.
Various studies showed that, apart from their antioxidant activities, polyphenols are characterised with number of alleged biological functions, including cardiovascular diseases and modulation of carcinogenesis.
The quercetin is known as a very active antioxidant, characterised with anticarcinogenic features including the suppression of cell proliferation as well as suppression growth factors.It is considered as an apoptosis inductor resulted in decreased number of cancer cells.
The target for qercetin is cell cycle phases controlling proteins which have the ability to bind the cells specifically at G0/G1 and G2/M phases of the cell cycle.
The aim of the research was to extract the flavonoids from Georgian traditional Qvevri wine and to study their influence and also compare to EU technology wines on cancer cell culture.
The Qvevri and European Saperavi wines of the same harvest, but produced by different companies were selected and flavonoids were extracted, and their influence on 549 adenocarcinomic human alveolar basal epithelial cells were studied.

ღვინო სულ უფრო ფართოდ განიხილება როგორც ფუნქციური საკვები და მისი სამკურნალო თვისებების შეფასებაში უმნიშვნელოვანესი როლი ენიჭება ბიოლოგიურად აქტიურ ნივთიერებებს, ფენოლურ ნაერთებს, ორგანულ მჟავებს, ამინომჟავებსა და სხვ.
ქართული ჯიშებიდან აღსანიშნავია საფერავი, რომელიც მთელი რიგი ანტიოქსიდანტური თვისებების მქონე ორგანული ნაერთებით, უნიკალური გემოთი და განსაკუთრებული ბუკეტით, ასევე სამკურნალო თვისებებით ხასიათდება.
ფლავონოიდები წარმოადგენენ მცენარეული წარმოშობის მეორად მეტაბოლიტებს.
მცენარეული წარმოშობის პოლიფენოლებისადმი ინტერესი სულ უფრო იზრდება, რაც გამოწვეულია ანტიოქსიდანტური ნაერთების დადებითი გავლენით ადამიანის ორგანიზმზე.
უნდა აღინიშნოს ოქსიდაციურ სტრესთან დაკავშირებული სიმსივნის პრევენცია.
დადგინდა რომ მათი პირველადი ანტიოქსიდანტური აქტივობის გარდა, ნაერთების ამ ჯგუფს ახასიათებს მრავალფეროვანი ბიოლოგიური ფუნქციები, რომლებიც ძირითადად დაკავშირებულია კარდიოვასკულარურ დაავადებების პრევენციასა და კარცენოგენეზის მოდულაციასთან.
როგორც ცნობილია, განსაკუთრებით მაღალი ანტიოქსიდანტური თვისებებით გამოირჩევა ქვერცეტინი, რომელიც ხასიათდება ანტიკარცინოგენული აქტივობით, რაც გულისხმობს უჯრედების პროლიფერაციის და ზრდის ფაქტორების სუპრესიას და გვევლინება როგორც აპოპტოზის ინდუქტორი, რაც იწვევს სიმსივნური უჯრედების რაოდენობის შემცირებას.
ფლავონოიდების სამიზნე არის უჯრედული ციკლის მარეგულირებელი ცილები, რომლებსაც G0/ G1 და G2/M ფაზებში უჯრედების შებოჭვის უნარი გააჩნიათ.
ჩემი სამაგისტრო თემის კვლევის მიზანს წარმოადგენს ქართული ტრადიციული წესით დაყენებული ქვევრის ღვინიდან ფლავონოიდური ნაერთების გამოყოფა და შედარება ევროპული წესით დაყენებულ ფლავონოიდთა რაოდენობასთან და მათი მოქმედების შესწავლა სიმსივნურ უჯრედულ კულტურაზე.
URI: https://openscience.ge/handle/1/1420
Appears in Collections:ზუსტ და საბუნებისმეტყველო მეცნიერებათა ფაკულტეტი (დისერტაციები, სამაგისტრო ნაშრომები)

Files in This Item:
File Description SizeFormat
MA Thesis Shanshiashvili Gvanca.pdfქართული ტრადიციული წესით დაყენებული ქვევრის ღვინიდან გამოყოფილი ფლავონოიდური ნაერთების მოქმედების შესწავლა სიმსივნურ უჯრედულ კულტურაზე985.53 kBAdobe PDFView/Open
Show full item record

CORE Recommender

Page view(s)

78
checked on May 3, 2024

Download(s)

640
checked on May 3, 2024

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.