Please use this identifier to cite or link to this item: https://openscience.ge/handle/1/536
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorღაღანიძე, გიორგიka
dc.contributor.authorმაისურაძე, მარიამka
dc.date.accessioned2019-11-15T10:32:12Z-
dc.date.available2019-11-15T10:32:12Z-
dc.date.issued2019-
dc.identifier.urihttps://openscience.ge/handle/1/536-
dc.description.abstractIn the conditions of the rapidly accelerated technological progress of globalization and development in the world actual issue is that companies have found themselves before constantly growing, changeable and strong competition not only international but also domestic markets. The basis of the market economy is the concept – competition as the main leading force in the progress and development of the relationship between functional subjects in a specific field. The most successful participant of this competition is the one who has the ability to withstand a strongly competitive struggle for both domestic and foreign markets. Competitiveness research is one of the main sources of the market economy research which gives the opportunity to identify the strong and weak sides of the offered goods and services. The purpose of the work is to review the essence of the competition policy and competitiveness, formation of the competition policy and characterization of the current situation in Georgia, analyzing the concept of competitiveness at the level of the country and enterprise, explaining its impact on business functioning based on the selected sectors (Georgian wine production). In addition, this work presents the strategies and niche with which companies guide at the domestic and foreign markets in order to achieve and maintain competitiveness at the domestic and external markets. These challenges are also reviewed that are characteristic of modern variable environment for business. The focus is on the condition of the Georgian consumer market, its positive and negative aspects, trade relations and indicators between Georgia and the European Union. The object of research is the wine companies operating in Georgia and the formation of their competitive strategies. The methodology of the research is based on statistical data and indicators received as a result of the consumers’ survey regarding to the wine companies in Georgia.en
dc.description.abstractმსოფლიოში მიმდინარე გლობალიზაციის და განვითარების საგრძნობლად დაჩქარებული ტექნოლოგიური პროგრესის ტემპის პირობებში, აქტუალური საკითხია, რომ კომპანიები არამარტო ინტერნაციონალურ, არამედ საშინაო ბაზრებზეც კი აღმოჩნდნენ მუდმივად მზარდი და ცვალებადი, ძლიერი კონკურენციის წინაშე. საბაზრო ეკონომიკის საფუძველს წარმოადგენს ცნება კონკურენცია, როგორც კონკრეტულ სფეროში ფუნქციონირებადი სუბიექტთა ურთიერთობის მიმდინარეობისა და განვითარების მთავარი წამყვანი ძალა. ამ შეჯიბრის ყველაზე წარმატებული მონაწილე კი არის ის, ვისაც შესწევს უნარი გაუძლოს ძლიერ კონკურენციულ ბრძოლას სამამულო თუ საგარეო ბაზარზე. კონკურენტუნარიანობის კვლევა საბაზრო ეკონომიკის კვლევის ერთ-ერთი ძირითადი რგოლია, რომელიც შემოთავაზებული საქონლისა და მომსახურების ძლიერი და სუსტი მხარეების გამოვლენის შესაძლებლობას იძლევა.1 ნაშრომის მიზანს წარმოადგენს კონკურენციის პოლიტიკისა და კონკურენტუნარიანობის არსის მიმოხილვა, კონკურენციის პოლიტიკის ჩამოყალიბებისა და არსებული მდგომარეობის დახასიათება საქართველოში, ქვეყნისა და საწარმოთა დონეზე კონკურენტუნარიანობის ცნების გაანალიზება და მისი ზემოქმედების ახსნა ბიზნესის ფუნქციონირებაზე, შერჩეული სექტორების (ქართული ღვინის წარმოების) მაგალითზე. გარდა ამისა, ნაშრომში წარმოდგენილია ის სტრატეგიები და ნიშა, რომლითაც ხელმძღვანელობენ კომპანიები შიდა და გარე ბაზრებზე კონკენტუნარიანობის მისაღწევად და შესანარჩუნებლად. ასევე განხილულია ის გამოწვევები, რომლებიც დამახასიათებელია თანამედროვე ცვალებად გარემოში ბიზნესისთვის. ყურადღება გამახვილებულია ქართულ სამომხმარებლო ბაზარზე არსებულ მდგომარებაზე, მის დადებით და უარყოფით ასპექტებზე, საქართველოსა და ევროკავშირს შორის არსებულ სავაჭრო ურთიერთობებსა და მაჩვენებლებზე. კვლევის ობიექტს წარმოადგენს საქართველოში მოქმედი ღვინის საწარმოები და მათი კონკურენტული სტრატეგიების ფორმირება. კვლევის მეთოდიკა ეფუძნება საქართველოში არსებული ღვინის საწარმოების შესახებ სტატისტიკურ მონაცემებსა და მომხმარებლის გამოკითხვის შედეგად მიღებულ მაჩვენებლებს.ka
dc.language.isokaen
dc.publisherIvane Javakhishvili Tbilisi State Universityen
dc.publisherივანე ჯავახიშვილის სახელობის თბილისის სახელმწიფო უნივერსიტეტიka
dc.subjectკონკურენტუნარიანობაka
dc.subjectსამომხმარებლო ბაზარიka
dc.subjectევროკავშირიka
dc.titleკომპანიის კონკურენტუნარიანობის ანალიზი დინამიურ გარემოშიka
dc.typemaster thesisen
dc.typeსამაგისტრო ნაშრომიka
thesis.degree.nameMaster of Business Administrationen
thesis.degree.nameბიზნესის ადმინისტრირების მაგისტრიka
thesis.degree.level1-
thesis.degree.disciplineბიზნესის ადმინისტრირება (Business Administration)ka
dc.contributor.institutionIvane Javakhishvili Tbilisi State Universityen
dc.contributor.institutionივანე ჯავახიშვილის სახელობის თბილისის სახელმწიფო უნივერსიტეტიka
dc.contributor.facultyFaculty of Economics and Businessen
dc.contributor.facultyეკონომიკისა და ბიზნესის ფაკულტეტიka
item.languageiso639-1ka-
item.cerifentitytypePublications-
item.cerifentitytypePublications-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_bdcc-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_18cf-
item.openairetypemaster thesis-
item.openairetypeსამაგისტრო ნაშრომი-
item.grantfulltextopen-
item.fulltextWith Fulltext-
Appears in Collections:ეკონომიკისა და ბიზნესის ფაკულტეტი (დისერტაციები, სამაგისტრო ნაშრომები)
Files in This Item:
File Description SizeFormat
maisuradze mariami.pdfკომპანიის კონკურენტუნარიანობის ანალიზი დინამიურ გარემოში1.23 MBAdobe PDFView/Open
Show simple item record

CORE Recommender

Page view(s)

58
checked on Apr 30, 2024

Download(s)

1,545
checked on Apr 30, 2024

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.