Please use this identifier to cite or link to this item: https://openscience.ge/handle/1/2291
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorზვიადაძე, ეკატერინეka
dc.contributor.authorშოშიაშვილი, მარიka
dc.date.accessioned2021-04-08T14:36:36Z-
dc.date.available2021-04-08T14:36:36Z-
dc.date.issued2020-
dc.identifier.urihttps://openscience.ge/handle/1/2291-
dc.description.abstractHazelnuts are one of the most important agricultural crops in the world and have a high economic value. Hazelnut culture, due to its economic importance and growing demand in the international market every year, is of a great interest in Georgia. Relevant natural-climatic conditions provide high quality hazelnuts’ production in the country. Despite the opportunities and prospects, the potential of hazelnut production in Georgia has not been fully exploited, in addition, in recent years in our country appeared pest, Brown marmorated stink bug, which have caused serious damage to agroculture in general and the hazelnut culture in particular. Among the challenges are also various diseases such as nut fungus, ash, bud mites, ambrosia beetle, etc. It should be noted that some steps have already been taken to eliminate the problems and some results have been achieved in recent years, but it is still necessary to focus on the problems and therefore control them to prevent similar threats in the future. Despite the problems mentioned above, hazelnut culture occupies an important place in the structure of the country’s international trading. The main market for Georgian hazelnut are EU countries. The aim of the research is to comprehensively study and evaluate the potential of Georgian hazelnut production and export in the EU market; Despite the hardships of the recent years, the hazelnut market still remains one of the most promising and profitable activities for Georgia. The subject of the research is the export potential of hazelnuts produced in Georgia in the EU market. The object of the research is the hazelnut produced in Georgiaen
dc.description.abstractმსოფლიოში თხილი ერთ-ერთი ყველაზე მნიშვნელოვანი სასოფლო-სამეურნეო კულტურაა, რომელსაც მაღალი ეკონომიკური ღირებულება გააჩნია. თხილის კულტურა თავისი ეკონომიური მნიშვნელობითა და საერთაშორისო ბაზარზე ყოველწლიურად მზარდი მოთხოვნიდან გამომდინარე საქართველოშიც დიდ ინტერეს იწვევს. შესაბამისი ბუნებრივ-კლიმატური პირობები კი ქვეყანაში მაღალი ხარისხის თხილის წარმოების შესაძლებლობას იძლევა. შესაძლებლობებისა და პერსპექტივების მიუხედავად, საქართველოში თხილის წარმოების პოტენციალი სრულიად არ არის ათვისებული, გარდა ამისა უკანასკნელ პერიოდში ჩვენს ქვეყანაში გამოჩნდა მავნებელი - აზიური ფაროსანა, რომელმაც სერიოზული ზიანი მიაყენა სოფლის მეურნეობას და მათ შორის თხილის კულტურას. გამოწვევათა შორის ასევე არის სვადასხვა დაავადებები, როგრებიცაა თხილის სოკო, ნაცარი, კვირტის ტკიპა, ამბროზიის ხოჭო და სხვ. უნდა აღინიშნოს, რომ გარკვეული ნაბიჯები უკვე გადაიდგა პრობლემების აღმოსაფხვრელად და გასულ წლებში შესაბამისი შედეგებიც იქნა მიღწეული, თუმცა კვლავ საჭიროა ყურადღების გამახვილება პრობლემებზე და, შესაბამისად, მათი კონტროლი მომავალში მსგავსი საფრთხეების თავიდან ასაცილებლად. მიუხედავად ზემოაღნიშნული პრობლემებისა, თხილის კულტურას მნიშვნელოვანი ადგილი უჭირავს ქვეყნის საგარეო ვაჭრობის სტრუქტურაში. ქართული თხილის საექსპორტო ბაზარს კი ძირითადად ევროკავშირის ქვეყნები წარმოადგენენ. კვლევის მიზანია ქართული თხილის წარმოებისა და ევროკავშირის ბაზარზე ექსპორტის პოტენციალის კომპლექსური შესწავლა-შეფასება, პრობლემებისა და პერსპექტივების განხილვა და გადაჭრის გზების ძიება. უკანასკნელ წლებში წარმოქმნილი სირთულეების მიუხედავად, თხილის ბაზარი კვლავ რჩება ერთ-ერთ ყველაზე პერსპექტიულ და მომგებიან საქმიანობად საქართველოსთვის. კვლევის საგანია საქართველოში წარმოებული თხილის საექსპორტო პოტენციალი ევროკავშირის ბაზარზე. კვლევის ობიექტს წარმოადგენს საქართველოში წარმოებული თხილი.ka
dc.language.isokaen
dc.publisherIvane Javakhishvili Tbilisi State Universityen
dc.publisherივანე ჯავახიშვილის სახელობის თბილისის სახელმწიფო უნივერსიტეტიka
dc.subjectთხილიka
dc.subjectევროკავშირიka
dc.subjectექსპორტიka
dc.titleსაქართველოში წარმოებული თხილის საექსპორტო პოტენციალი ევროკავშირის ქვეყნების ბაზარზეka
dc.typemaster thesisen
dc.typeსამაგისტრო ნაშრომიka
thesis.degree.nameMSc in Economicsen
thesis.degree.nameეკონომიკის მაგისტრიka
thesis.degree.disciplineეკონომიკა / Economicska
dc.contributor.institutionIvane Javakhishvili Tbilisi State Universityen
dc.contributor.institutionივანე ჯავახიშვილის სახელობის თბილისის სახელმწიფო უნივერსიტეტიka
dc.contributor.facultyFaculty of Economics and Businessen
dc.contributor.facultyეკონომიკისა და ბიზნესის ფაკულტეტიka
item.languageiso639-1ka-
item.cerifentitytypePublications-
item.cerifentitytypePublications-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_bdcc-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_18cf-
item.openairetypemaster thesis-
item.openairetypeსამაგისტრო ნაშრომი-
item.grantfulltextopen-
item.fulltextWith Fulltext-
Appears in Collections:ეკონომიკისა და ბიზნესის ფაკულტეტი (დისერტაციები, სამაგისტრო ნაშრომები)
Files in This Item:
File Description SizeFormat
მარი შოშიაშვილი.pdfსაქართველოში წარმოებული თხილის საექსპორტო პოტენციალი ევროკავშირის ქვეყნების ბაზარზე1.02 MBAdobe PDFView/Open
Show simple item record

CORE Recommender

Page view(s)

61
checked on Apr 26, 2024

Download(s)

267
checked on Apr 26, 2024

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.