გთხოვთ, გამოიყენოთ ეს იდენთიფიკატორი ამ ერთეულის ციტირებისთვის ან ბმულისთვის: https://openscience.ge/handle/1/1459
DC ველიმნიშვნელობაენა
dc.contributor.advisorდავითაშვილი, ელენეka
dc.contributor.authorქობლიანიძე, მარიამka
dc.date.accessioned2020-01-17T11:09:50Z-
dc.date.available2020-01-17T11:09:50Z-
dc.date.issued2019-
dc.identifier.urihttps://openscience.ge/handle/1/1459-
dc.description.abstractThe master work belongs to studying biological properties of commonly used edible mushroom Lectins. Which were extracted from Agaricus bisporus cultivated in condition of warm-house on Georgian peat in model assays in vitro system. According the experiments, the lectins extracted from Agaricus bisporus cultivated in condition of warm-house on Georgian peat have many different biochemical characteristics in comparision with well-known commercial Agaricus bisporus ABA/AAL agglutinin. It was demonstrated that lectins have retarding effects on cell viability and AKT (proteinkinase B) activating factor of energetic metabolism enzymes of midocontria while studying biological effects. There is a consideration that these lectins ostensibly take part in apoptosis.en
dc.description.abstractნაშრომი განეკუთვნება ბაზიდიომიცეტების კლასის სამკურნალო და ამავე დროს ფართოდ გამოყენებული საკვები სოკოს სათბურის პირობებში ქართულ ტორფზე კულტივირებული Agaricus bisporus-ს ნაყოფსხეულიდან გამოყოფილი ლექტინების ბიოლოგიური თვისებების შესწავლას მოდელურ ცდებში ინ ვიტრო სისტემაში. ჩატარებული კვლევის შედეგად ნაჩვენებია, რომ კულტივირებული ქამა სოკოს Agaricus bisporus-ის ნაყოფსხეულიდან გამოყოფილი ლექტინები მთელი რიგი ბიოქიმიური მახასიათებლებით განსხვავდება ცნობილი კომერციული Agaricus bisporus-ის ABA/AAL აგლუტინინისგან. ბიოლოგიური თვისებების შესწავლისას გამოვლინდა ლექტინების შემაკავებელი ეფექტი უჯრედების სიცოცლისუნარიანობაზე, ასევე მიტოქონდრიების ენერგეტიკული მეტაბოლიზმის ფერმენტების აქტივაციის ფაქტორის AKT-ის (პროტეინკინაზა B) სინთეზზე. გამოთქმულია მოსაზრება, რომ აღნიშნული ლექტინები სავარაუდოდ აპოპტოზში უნდა მონაწილეობდნენ.ka
dc.language.isokaen
dc.publisherIvane Javakhishvili Tbilisi State Universityen
dc.publisherივანე ჯავახიშვილის სახელობის თბილისის სახელმწიფო უნივერსიტეტიka
dc.subjectAgaricus bisporusen
dc.subjectბაზიდიალური სოკოები – ლექტინების პროდუცენტებიka
dc.subjectჰემაგლუტინაციური აქტივობის განსაზღვრაka
dc.titleქამა სოკოს (Agaricus bisporus) ნაყოფსხეულის ლექტინების ზოგიერთი ბიოლოგიური თვისებების შესწავლა in vitro სისტემაშიka
dc.typemaster thesisen
dc.typeსამაგისტრო ნაშრომიka
thesis.degree.nameბიოლოგიის მაგისტრი (ბიომრავალფეროვნება, ბიოქიმია; ნეირომეცნიერებები; განვითარების ბიოლოგია; მცენარეთა ფიზიოლოგია; მიკრობიოლოგია; იმუნოლოგია; უჯრედული ბიოლოგია, მოლეკულური ბიოლოგია; გენეტიკა; ბიოფიზიკა). MSc in Biology (Biodiversity; Biochemistry; Neurosciences, Developmental Biology; Plant Physiology, Microbiology; Imunology; Cellular biology; Molecular Biology; Genetics, Biophysics)ka
thesis.degree.level1-
thesis.degree.disciplineბიოლოგია. Biologyka
dc.contributor.institutionIvane Javakhishvili Tbilisi State Universityen
dc.contributor.institutionივანე ჯავახიშვილის სახელობის თბილისის სახელმწიფო უნივერსიტეტიka
dc.contributor.facultyFaculty of Exact and Natural Sciencesen
dc.contributor.facultyზუსტ და საბუნებისმეტყველო მეცნიერებათა ფაკულტეტიka
item.languageiso639-1ka-
item.cerifentitytypePublications-
item.cerifentitytypePublications-
item.openairetypemaster thesis-
item.openairetypeსამაგისტრო ნაშრომი-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_bdcc-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_18cf-
item.fulltextWith Fulltext-
item.grantfulltextopen-
ჩანს კოლექციებში:ზუსტ და საბუნებისმეტყველო მეცნიერებათა ფაკულტეტი (დისერტაციები, სამაგისტრო ნაშრომები)
ფაილები ამ ერთეულში:
ფაილი აღწერა ზომაფორმატი
MA Thesis Qoblianidze Mariam.pdfქამა სოკოს (Agaricus bisporus) ნაყოფსხეულის ლექტინების ზოგიერთი ბიოლოგიური თვისებების შესწავლა in vitro სისტემაში599.76 kBAdobe PDFდათვალიერება-გახსნა
მარტივი ჩანაწერის ჩვენება

CORE Recommender

გვერდის დათვალიერება

56
checked on May 29, 2024

გადმოწერა

262
checked on May 29, 2024


ერთეულები ციფრულ საცავში დაცულნი არიან საავტორო უფლებით, ყველა უფლების დაცვით, თუ სხვაგვარი რამ არაა მითითებული.