Please use this identifier to cite or link to this item: https://openscience.ge/handle/1/1420
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorმიცკევიჩი, ნუნუka
dc.contributor.advisorქუჩუკაშვილი, ზურაბka
dc.contributor.authorშანშიაშვილი, გვანცაka
dc.date.accessioned2020-01-17T08:13:31Z-
dc.date.available2020-01-17T08:13:31Z-
dc.date.issued2019-
dc.identifier.urihttps://openscience.ge/handle/1/1420-
dc.description.abstractWine is more widely regarded as a functional food and its important role in assessing the medicinal properties is given by biologically active substances, phenolic compounds, organic acids, Amino acids, etc. Red wines contain especially large amount of phenolic compounds. Georgian wine Saperavi is remarkable in this regard. It should be noted that Red wines contain a variety of polyphenolic antioxidants and organic compounds, unique taste, bouquet and medical properties. Flavonoids belong to the class of metabolites of plant origin. Plant polyphenols have drawn increasing attention due to their potent antioxidant properties and their positive effects in the prevention of various oxidative stress associated diseases such as cancer. Various studies showed that, apart from their antioxidant activities, polyphenols are characterised with number of alleged biological functions, including cardiovascular diseases and modulation of carcinogenesis. The quercetin is known as a very active antioxidant, characterised with anticarcinogenic features including the suppression of cell proliferation as well as suppression growth factors.It is considered as an apoptosis inductor resulted in decreased number of cancer cells. The target for qercetin is cell cycle phases controlling proteins which have the ability to bind the cells specifically at G0/G1 and G2/M phases of the cell cycle. The aim of the research was to extract the flavonoids from Georgian traditional Qvevri wine and to study their influence and also compare to EU technology wines on cancer cell culture. The Qvevri and European Saperavi wines of the same harvest, but produced by different companies were selected and flavonoids were extracted, and their influence on 549 adenocarcinomic human alveolar basal epithelial cells were studied.en
dc.description.abstractღვინო სულ უფრო ფართოდ განიხილება როგორც ფუნქციური საკვები და მისი სამკურნალო თვისებების შეფასებაში უმნიშვნელოვანესი როლი ენიჭება ბიოლოგიურად აქტიურ ნივთიერებებს, ფენოლურ ნაერთებს, ორგანულ მჟავებს, ამინომჟავებსა და სხვ. ქართული ჯიშებიდან აღსანიშნავია საფერავი, რომელიც მთელი რიგი ანტიოქსიდანტური თვისებების მქონე ორგანული ნაერთებით, უნიკალური გემოთი და განსაკუთრებული ბუკეტით, ასევე სამკურნალო თვისებებით ხასიათდება. ფლავონოიდები წარმოადგენენ მცენარეული წარმოშობის მეორად მეტაბოლიტებს. მცენარეული წარმოშობის პოლიფენოლებისადმი ინტერესი სულ უფრო იზრდება, რაც გამოწვეულია ანტიოქსიდანტური ნაერთების დადებითი გავლენით ადამიანის ორგანიზმზე. უნდა აღინიშნოს ოქსიდაციურ სტრესთან დაკავშირებული სიმსივნის პრევენცია. დადგინდა რომ მათი პირველადი ანტიოქსიდანტური აქტივობის გარდა, ნაერთების ამ ჯგუფს ახასიათებს მრავალფეროვანი ბიოლოგიური ფუნქციები, რომლებიც ძირითადად დაკავშირებულია კარდიოვასკულარურ დაავადებების პრევენციასა და კარცენოგენეზის მოდულაციასთან. როგორც ცნობილია, განსაკუთრებით მაღალი ანტიოქსიდანტური თვისებებით გამოირჩევა ქვერცეტინი, რომელიც ხასიათდება ანტიკარცინოგენული აქტივობით, რაც გულისხმობს უჯრედების პროლიფერაციის და ზრდის ფაქტორების სუპრესიას და გვევლინება როგორც აპოპტოზის ინდუქტორი, რაც იწვევს სიმსივნური უჯრედების რაოდენობის შემცირებას. ფლავონოიდების სამიზნე არის უჯრედული ციკლის მარეგულირებელი ცილები, რომლებსაც G0/ G1 და G2/M ფაზებში უჯრედების შებოჭვის უნარი გააჩნიათ. ჩემი სამაგისტრო თემის კვლევის მიზანს წარმოადგენს ქართული ტრადიციული წესით დაყენებული ქვევრის ღვინიდან ფლავონოიდური ნაერთების გამოყოფა და შედარება ევროპული წესით დაყენებულ ფლავონოიდთა რაოდენობასთან და მათი მოქმედების შესწავლა სიმსივნურ უჯრედულ კულტურაზე.ka
dc.language.isokaen
dc.publisherIvane Javakhishvili Tbilisi State Universityen
dc.publisherივანე ჯავახიშვილის სახელობის თბილისის სახელმწიფო უნივერსიტეტიka
dc.subjectყურძნის ფენოლური ნაერთებიka
dc.subjectღვინის გაფილტვრა და დეალკოჰოლიზაციაka
dc.subjectA 549 ალვეოლური სიმსივნური უჯრედების ჩამოხსნაka
dc.titleქართული ტრადიციული წესით დაყენებული ქვევრის ღვინიდან გამოყოფილი ფლავონოიდური ნაერთების მოქმედების შესწავლა სიმსივნურ უჯრედულ კულტურაზეka
dc.typemaster thesisen
dc.typeსამაგისტრო ნაშრომიka
thesis.degree.nameგამოყენებითი ბიომეცნიერებებისა და ბიოტექნოლოგიის მაგისტრიka
thesis.degree.level1-
thesis.degree.disciplineგამოყენებითი ბიომეცნიერებებიka
dc.contributor.institutionIvane Javakhishvili Tbilisi State Universityen
dc.contributor.institutionივანე ჯავახიშვილის სახელობის თბილისის სახელმწიფო უნივერსიტეტიka
dc.contributor.facultyFaculty of Exact and Natural Sciencesen
dc.contributor.facultyზუსტ და საბუნებისმეტყველო მეცნიერებათა ფაკულტეტიka
item.languageiso639-1ka-
item.cerifentitytypePublications-
item.cerifentitytypePublications-
item.openairetypemaster thesis-
item.openairetypeსამაგისტრო ნაშრომი-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_bdcc-
item.openairecristypehttp://purl.org/coar/resource_type/c_18cf-
item.fulltextWith Fulltext-
item.grantfulltextopen-
Appears in Collections:ზუსტ და საბუნებისმეტყველო მეცნიერებათა ფაკულტეტი (დისერტაციები, სამაგისტრო ნაშრომები)
Files in This Item:
File Description SizeFormat
MA Thesis Shanshiashvili Gvanca.pdfქართული ტრადიციული წესით დაყენებული ქვევრის ღვინიდან გამოყოფილი ფლავონოიდური ნაერთების მოქმედების შესწავლა სიმსივნურ უჯრედულ კულტურაზე985.53 kBAdobe PDFView/Open
Show simple item record

CORE Recommender

Page view(s)

78
checked on May 17, 2024

Download(s)

641
checked on May 17, 2024

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.