Repository logo
  • English
  • ქართული
  • Log In
    New user? Click here to register.Have you forgotten your password?
Repository logo
  • English
  • ქართული
  • Log In
    New user? Click here to register.Have you forgotten your password?
  1. Home
  2. Universities
  3. Ivane Javakhishvili Tbilisi State University
  4. Faculties
  5. Faculty of Exact and Natural Sciences
  6. Dissertations and Master Theses
  7. მულტიელემენტების შემცველობის კვლევა სხვადასხვა მიკროზონის ევროპული და ტრადიციული ტექნოლოგიებით დამზადებულ ღვინოებში
 
  • Details
Options

მულტიელემენტების შემცველობის კვლევა სხვადასხვა მიკროზონის ევროპული და ტრადიციული ტექნოლოგიებით დამზადებულ ღვინოებში

Date Issued
2019
Author(s)
მელიქიძე, თინათინ  
Advisor(s)
ჭანტურია, ირმა  
არჩვაძე, ნინო  
Institution
Ivane Javakhishvili Tbilisi State University  
Faculty
Faculty of Exact and Natural Sciences  
Publisher
Ivane Javakhishvili Tbilisi State University  
URI
https://openscience.ge/handle/1/539
Abstract
According to archeological data the story of winemaking in Georgia has started around 8000 years ago and this long tradition has been preserved till nowadays. Rich with different elements, wine can be considered as the “functional food” and an important element for maintaining human health, as it is a source for minerals in quantities that can complete the dairy norm of consumption.
The diverse natural conditions of Georgia create the best environment for the development of high quality winemaking. The territory of the country is divided into zones, subzones and microzones, according to the wine varieties and taste, as well as the winemaking technology been used.
Beside biologically active substances (e.g. ethanol, organic acids, phenolic compounds, sugars, perfumed substances, carbon dioxide, polysaccharides, proteins) wine is also rich with vitamins and minerals which play an important role in formation of wine organoleptic features, taste and bouquet as well as its dietary, nutritional and health qualities.
Subjects

ღვინის დაყენების ტექნ...

ვაზის ჯიშები

ღვინის ისტორია

Degree Name
გამოყენებითი ბიომეცნიერებებისა და ბიოტექნოლოგიის მაგისტრი
Degree Discipline
გამოყენებითი ბიომეცნიერებები
File(s)
Loading...
Thumbnail Image
Name

Samagistro Tinatin Melikidze.pdf

Description
მულტიელემენტების შემცველობის კვლევა სხვადასხვა მიკროზონის ევროპული და ტრადიციული ტექნოლოგიებით დამზადებულ ღვინოებში
Size

1.26 MB

Format

Adobe PDF

Checksum

(MD5):7d34a4b275c025e9702a2a009606460d

Communities & Collections Research Outputs Fundings & Projects People
  • Cookie settings
  • Privacy policy
  • Contact