Repository logo
  • English
  • ქართული
  • Log In
    New user? Click here to register.Have you forgotten your password?
Repository logo
  • English
  • ქართული
  • Log In
    New user? Click here to register.Have you forgotten your password?
  1. Home
  2. Universities
  3. Ivane Javakhishvili Tbilisi State University
  4. Faculties
  5. Faculty of Exact and Natural Sciences
  6. Dissertations and Master Theses
  7. D–გლუკოზის 4–ნიტროანილინთან კონდენსაციის პროდუქტების ნიტროზირება და სინთეზირებული პროდუქტების სავარაუდო ბიოლოგიური აქტიურობა
 
  • Details
Options

D–გლუკოზის 4–ნიტროანილინთან კონდენსაციის პროდუქტების ნიტროზირება და სინთეზირებული პროდუქტების სავარაუდო ბიოლოგიური აქტიურობა

Date Issued
2019
Author(s)
მჭედლიშვილი, მარიამ  
Advisor(s)
სიდამონიძე, ნელი  
ნუცუბიძე, მაია  
Institution
Ivane Javakhishvili Tbilisi State University  
Faculty
Faculty of Exact and Natural Sciences  
Publisher
Ivane Javakhishvili Tbilisi State University  
URI
https://openscience.ge/handle/1/1544
Abstract
Modification of carbohydrates by various types of organic compounds has recently played a significant role in the synthesis of new of biological snd pharmacologically active compounds.
The application of glycosides for the modification of biologically active organic compounds, on the one hand, change their biological and physiological action, and on the other, may reduce their toxicity.
The goal of present investigation consists in synthesis of N-glycosides containing nitrosogroup.
The condensation reaction of D-glucose (1) with 4-nitroaniline was studied for the first time. By acetylating the synthesized N-β-(4-nitrophenol)-D-glucopyranosylamine (2), the obtained N-β(4-nitrophenol)-2,3,4,6-tetra-Oacetyl -D-glucopyranosylamine (3), The interaction of (3) with sodium nitrite synthesized N-glucopyranosylamine (4), which contains a nitroso (-N=O) group.
Subjects

გლიკოზილჰალოგენები

O, C, S, N -გლიკოზიდე...

N-β-N-ნიტროზო–(4-ნიტრ...

Degree Name
MSc in Chemistry
Degree Discipline
ქიმია. Chemistry
File(s)
Loading...
Thumbnail Image
Name

MA Thesis Mchedlishvili Mariami.pdf

Description
D–გლუკოზის 4–ნიტროანილინთან კონდენსაციის პროდუქტების ნიტროზირება დასინთეზირებული პროდუქტების სავარაუდო ბიოლოგიური აქტიურობა
Size

921.28 KB

Format

Adobe PDF

Checksum

(MD5):4a46f8f33ddab84d18eb049734e7d542

Communities & Collections Research Outputs Fundings & Projects People
  • Cookie settings
  • Privacy policy
  • Contact