მდინარაძე, ირმაGiorgobiani, ShorenaShorenaGiorgobianiგიორგობიანი, შორენაშორენაგიორგობიანი2018-06-292018-06-292018https://openscience.ge/handle/1/30სამაგისტრო ნაშრომი წარმოდგენილია მევენახეობის მიმართულებით და კვლევის მიზანია ქართლში გავრცელებული წითელყურძნიანი საღვინე ვაზის ჯიშების, თავკვერისა და ასურეთული შავის, ბიოლიგიური და სამეურნეო თვისებების შესწავლა. მათ შესახებ თანამედროვე მოთხოვნათა გათვალისწინებით ახალი ექსპერიმენტული მასალის მოპოვება და ვაზისა და ღვინის საერთაშორისო ორგანიზაციის (OIV) მიერ შემუშავებული დესკრიპტორების მიხედვით შეფასება. საქართველოში მოძველებულია ამპელოგრაფიული სახელმძღვა¬ნე¬ლოები და სიღრმისეული და თანამედროვე კლასიფიკატორებით გამოკვლეული ჯიშების რაოდენობა მცირეა. მოპოვებული ექსპერიმენტალური მასალები ხელს შეუწყობს ქართლში გავრცელებული ვაზის ჯიშების, თავკვერისა და ასურეთული შავის, თანამედროვე რესურსებით კვლევას, მათთვის დამახასიათებელი ჯიშური, თვისობრივი, ამპელოგრაფიული თუ სამეურნეო ნიშნებით.kaმეღვინეობა-მევენახეობაწითელყურძნიანი საღვინე ვაზის ჯიშებიქართლის წითელყურძნიანი ვაზის ჯიშების თავკვერისა და ასურეთული შავის ბიოლოგიური და სამეურნეო თვისებების შესწავლაmaster thesis