მაღრაძე, დავითხოსიტაშვილი, მარიამბეშიძე, ლუკალუკაბეშიძე2020-12-022020-12-022020https://openscience.ge/handle/1/2155Georgia is a place, where wine making started. Our country attracts huge attention with abundant indigenous vine varieties, long history of viticulture and winemaking, unique wine vessels, Kakhetian and Imeretian traditional method of winemaking. But despite of all, certain number of vine varieties are extinct from our vineyards and a majority part are only preserved in a field collections. Main aim of this master thesis was to study and characterize two rare Racha-Lechkhumi grapevine varieties named as Mtsvivani Rachuli and Nakutvneuli by modern methods of ampelography and oenology. The results of this research are compared to Tsulukidze Tetra and Cabernet Sauvignon. The results are used to collect information about forgotten vine varieties; to compile their ampelographic cards and sensory characterization of wines; to record the course of phenological phases. This results and conclusions of the master’s research could be interesting for the experts working in the field of viticulture and winemaking and for the amateur persons interesting by these disciplines.საქართველო ის ადგილია საიდანაც მეღვინეობა დაიწყო. ჩვენი ქვეყანა დიდ ყურადღებას იპყრობს აბორიგენული ვაზის ჯიშების სიმრავლით, მევენახეობა-მეღვინეობის მრავალწლოვანი ისტორიით, უნიკალური საღვინე ჭურჭლით, ღვინის დაყენების კახური და იმერული ტრადიციული მეთოდებით. მაგრამ მიუხედავად ასეთი წარმატებისა, ვაზის ჯიშების გარკვეული რაოდენობა ჩვენი ვენახებიდან გადაშენებულად ითვლება, ხოლო მისი დიდი ნაწილი საკოლექციო ნარგაობებში თუ მოიპოვება მხოლოდ ანდა საერთოდაც დაკარგულია. სამაგისტრო კვლევის მიზანს შეადგენს რაჭა-ლეჩხუმის ორი საკოლექციო ვაზის საღვინე ჯიშის შესწავლა და დახასიათება ამპელოგრაფიულად და ენოლოგიურად. ნაშრომში განხილულია მცვივანი რაჭულისა და ნაკუთვნეულის შესწავლის შედეგები, რომლებიც შედარებულია წულუკიძის თეთრასა და კაბერნე სოვინიონთან. აღნიშნული ჯიშების კვლევა მიმდინარეობდა თანამედროვე მეთოდებით, რის საფუძველზეც მიღებული შედეგები ემსახურება მივიწყებული ვაზის ჯიშების შესახებ ინფორმაციის შეგროვებასა და გავრცელებას, მათი ამპელოგრაფიული ბარათების შედგენას, ღვინოების სენსორულ დახასიათებას, ფენოლოგიური ფაზების მსვლელობის აღრიცვას. სამაგისტრო კვლევის შედეგები და დასკვნები საინტერესოა მევენახეობა - მეღვინეობის სფეროს სპეციალისტებისა და ამ დარგით დაინტერესებული პირების ფართო წრისათვის.kaრაჭა-ლეჩხუმის მევენახეობაჯიღაურას კოლექციაკლიმატირაჭა-ლეჩხუმის ვაზის ჯიშების ნაკუთვნეულისა და მცვივანი რაჭულის ამპელოგრაფიული და ენოლოგიური შესწავლა ჯიღაურას ექსპერიმენტულ ბაზაზეmaster thesis