გურჯია, ჟუჟუნაცერცვაძე, ეკატერინეეკატერინეცერცვაძე2020-01-222020-01-222019https://openscience.ge/handle/1/1531Water is among one of the most important natural reserves in Georgia. Generally groundwater is used for drinking purposes, whereas fresh water is the prerequisite for the heath. In many regions of Georgia spring or well water is drunk. In many cases these kinds of water have a long story of the use, but mostly there are no studies about their chemical and micro-biological composition and there is no exact information about their suitability for drinking. We aimed to investigate the composition of several spring and well waters in Sachckhere, Georgia and to detect the possibility of their use for drinking.საქართველოს ბუნებრივი რესურსებიდან წყალი ერთ-ერთი მნიშვნელოვანი ბუნებრივი მარაგია. ბუნებრივი წყლებიდან სასმელი დანიშნულებით ძირითადად გამოიყენება მიწისქვეშა წყლები, სუფთა მტკნარი წყალი კი ჯანმრთელობის წინაპირობაა. საქართველოს მრავალ რეგიონში სასმელად გამოიყენება წყარო ან ჭის წყლები. ხშირ შემთხვევაში ამ წყლების გამოყენებას დიდი ხნის ისტორია აქვს, მაგრამ ამასთანავე უმეტეს შემთხვევაში სრულიად გამოუკვლეველია ამ წყლების ქიმიური და მიკრობიოლოგიური შემადგენლობა, არ არის დადგენილი სასმელად მათი გამოყენების ვარგისიანობა. ჩვენ მიზნად დავისახეთ გამოგვეკვლია ქალაქ საჩხერის რამდენიმე წყაროს და ჭის წყლის ქიმიური შემადგენლობა, განსაზღვრული პარამეტრების მიხედვით დაგგვედგინა მათი სასმელად გამოყენების შესაძლებლობა.kaგარემოს დაბინძურების ეკოლოგიური ასპექტებიმიწისქვეშა წყლების დაბინძურების მიზეზები და შედეგებიწყლების ქიმიური შემადგენლობის კვლევის მეთოდებიქ. საჩხერის ზოგიერთი მიწისქვეშა წყლის ეკოქიმიური კვლევაmaster thesis