დავითაშვილი, ელენექობლიანიძე, მარიამმარიამქობლიანიძე2020-01-172020-01-172019https://openscience.ge/handle/1/1459The master work belongs to studying biological properties of commonly used edible mushroom Lectins. Which were extracted from Agaricus bisporus cultivated in condition of warm-house on Georgian peat in model assays in vitro system. According the experiments, the lectins extracted from Agaricus bisporus cultivated in condition of warm-house on Georgian peat have many different biochemical characteristics in comparision with well-known commercial Agaricus bisporus ABA/AAL agglutinin. It was demonstrated that lectins have retarding effects on cell viability and AKT (proteinkinase B) activating factor of energetic metabolism enzymes of midocontria while studying biological effects. There is a consideration that these lectins ostensibly take part in apoptosis.ნაშრომი განეკუთვნება ბაზიდიომიცეტების კლასის სამკურნალო და ამავე დროს ფართოდ გამოყენებული საკვები სოკოს სათბურის პირობებში ქართულ ტორფზე კულტივირებული Agaricus bisporus-ს ნაყოფსხეულიდან გამოყოფილი ლექტინების ბიოლოგიური თვისებების შესწავლას მოდელურ ცდებში ინ ვიტრო სისტემაში. ჩატარებული კვლევის შედეგად ნაჩვენებია, რომ კულტივირებული ქამა სოკოს Agaricus bisporus-ის ნაყოფსხეულიდან გამოყოფილი ლექტინები მთელი რიგი ბიოქიმიური მახასიათებლებით განსხვავდება ცნობილი კომერციული Agaricus bisporus-ის ABA/AAL აგლუტინინისგან. ბიოლოგიური თვისებების შესწავლისას გამოვლინდა ლექტინების შემაკავებელი ეფექტი უჯრედების სიცოცლისუნარიანობაზე, ასევე მიტოქონდრიების ენერგეტიკული მეტაბოლიზმის ფერმენტების აქტივაციის ფაქტორის AKT-ის (პროტეინკინაზა B) სინთეზზე. გამოთქმულია მოსაზრება, რომ აღნიშნული ლექტინები სავარაუდოდ აპოპტოზში უნდა მონაწილეობდნენ.kaAgaricus bisporusბაზიდიალური სოკოები – ლექტინების პროდუცენტებიჰემაგლუტინაციური აქტივობის განსაზღვრაქამა სოკოს (Agaricus bisporus) ნაყოფსხეულის ლექტინების ზოგიერთი ბიოლოგიური თვისებების შესწავლა in vitro სისტემაშიmaster thesis