გორგილაძე, მირანდაირემაძე, ირინეირინეირემაძე2019-11-062019-11-062019https://openscience.ge/handle/1/395For Master degree thesis: studying common for Georgia, Keda region dicotyledonous nettle (Urtica gen). plant that contains considerable amount of biological active compounds (carotenes, natural sugars, organic acids), and biochemical analysis of liquor, that was made from this plant. Also were researched results of biochemical analysis; nettle potion techniques; dessert liquor’s-“nettle liquor” production terms and receipt. Thesis aim: research of pharmaceutical therapeutic nettle plant, potion production in optimal terms from plant’s leaves, using this potion to make tonic, dessert liquor. Our thesis is researching unstudied in Ajaria region, specifically in Keda dicotyledonous nettle (Urtica gen.) plant’s chemical composition and it’s changing dynamics, with this information we can set harvesting agro periods for nettle plant; potion and alcohol-water potion from plant leaves production techniques explore; “nettle tonic liquor” getting/production mode and methods. For analyzing obtained product, we used worldwide acceptable methods and ISO standards: nettle plant’s alcohol-water potion and products from plant’s leaves useful chemical compounds researching and calculating with spectrophotometer (Glories) method. Practical importance. “Nettle tonic liquor” production mode, recipe and methods from plant’s leaves, which is basics of our studyსამაგისტრო ნაშრომი შესრულებულია საქართველოში, კერძოდ კი ქედაში გავრცელებული ბიოლოგიურად აქტიური ნივთიერებებით მდიდარი (კაროტინი, ბუნებრივი შაქრები და ორგანული მჟავები), ორსახლიანი ჭინჭრისგან დამზადებული ლიქიორის ქიმიური ანალიზის შედეგები; ჭინჭრისგან ნაყენის დამზადების მეთოდიკა; სადესერტო ლიქიორის - „ჭინჭრის ლიქიორის“ დამზადების პირობები და რეცეფტურა. ნაშრომის მიზანია სამკურნალო მცენარე ჭინჭრის გამოკვლევა, მისგან ოპტიმალური პირობებით, ჭინჭრის ფოთლის ნაყენის მიღება და გამოყენება, მატონიზირებელი სადესერტო ლიქიორის დასამზადებლად. ჩვენი კვლევის სიახლეს წარმოადგენს ის, რომ შეგვესწავლა აჭარის რეგიონში, კერძოდ კი ქედაში გავრცელებული ორსახლიანი ჭინჭრის ქიმიური შედგენილობა და მისი ცვლილების დინამიკა, რის მიხედვითაც მოვახდენდით ჭინჭრის კრეფის აგრო ვადების დადგენას; იმისათვის, რომ დაგვედგინა ჭინჭრის ფოთლებიდან ნაყენისა და სპირტწყლიანი ნაყენის დამზადების მეთოდი და ,,ჭინჭრის მატონიზირებელი ლიქიორის“ მიღების ხერხები და მეთოდები. მიღებული პროდუქციის კვლევისათვის გამოვიყენეთ, სხვადასხვა საერთაშორისოდ აღიარებული მეთოდი და ISO სტანდარტები, როგორიცაა: ჭინჭრის, მათ სპირწყლიან ნაყენებსა და ჭინჭრის ფოთლებიდან წარმოებულ პროდუქციაში სასარგებლო ნივთიერებები, რომელსაც ვსაზღვრავდით სპექტროფოტომეტრული (Glories-ს) მეთოდით; პრაქტიკული მნიშვნელობა. ჭინჭრის ფოთლებიდან ,,ჭინჭრის მატონიზირებელი ლიქიორის“ დამზადების მეთოდები და რეცეპტურა, რომელსაც საფუძვლად უდევს კვლევები.kaჭინჭარიმცენარეული ნედლეულისასმელებისამკურნალო მცენარე ჭინჭრის გამოყენებით სადესერტო ლიქიორის წარმოებაmaster thesis