ელანიძე, ლალილალიელანიძეTea KhositashviliElanidze, LaliLaliElanidzeხოსიტაშვილი, თეათეახოსიტაშვილი2025-02-182025-02-182021-09-24https://openscience.ge/handle/1/7820In the paper showed organoleptic and chemical analysis of sulguni that is made of traditional technology and sulguni in beeswax has been carried out to study the effects of bee wax layer on the organoleptic and chemical parameters of sulguni. Some main factors are obstacle those make influence on sulguni, such as: cheese weight loss, fat oxidation and enzymatic breakdown. On the base of analysis the use of beeswax layer improves the physical stability of sulguni, at the same time the visual and tactile characteristics of the surface are improved as well. Moreover, it prevents the existence of mucus and mold on the surface, as well as protects the cheese from moisture loss and sulguni also retains its taste properties. Vacuum packaging cheese production in beeswax layer can be considered as the new, ecologically clean and safe alternative.ნაშრომში წარმოდგენილია ტრადიციული ტექნოლოგიით დამზადებული სულგუნის (კონტროლი) და ფუტკრის ცვილში ამოვლებული სულგუნის ორგანოლეპტიკური და ქიმიური ანალიზი. ნაშრომის მიზანს წარმოადგენდა შესწავლულიყო ფუტკრის ცვილის საფარის გავლენა სულგუნის ორგანოლეპტიკურ და ქიმიურ მაჩვენებლებზე. შედეგებმა ცხადყო, რომ ყველის წონის დაკარგვა, ცხიმების დაჟანგვა და ფერმენტული დაშლა - არის ძირითადი ფაქტორები, რომელიც გავლენას ახდენს ყველის სტაბილურობაზე. ფუტკრის ცვილის საფარის გამოყენება საშუალებას იძლევა გაუმჯობესდეს სულგუნის ფიზიკური მდგრადობა, ზედაპირის ვიზუალური და ტაქტილური მახასიათებლები. ცვილი აფერხებს ზედაპირზე ლორწოს და ობის განვითარებას. ასევე, იცავს ყველს ტენის დაკარგვისგან და სულგუნს უნარჩუნებს საგემოვნო თვისებებს. ფუტკრის ცვილის საფარი, შესაძლებელია, ყველის წარმოებაში გახდეს დღეს არსებული შესაფუთი მასალების ახალი, ეკოლოგიურად სუფთა, ბიოდეგრადირებადი, უსაფრთხო ალტერნატივა.kaსულგუნიფუტკრის ცვილიკვებითი ღირებულებაშენახვის ვადებისაგემოვნო თვისებებიSulguniBeeswaxNutritional valueShelf lifepropertiesOrganoleptic and Chemical Analysis Characteristics of Sulguni Stored in Beeswaxფუტკრის ცვილში შენახული სულგუნის ორგანოლეპტიკური და ქიმიური მაჩვენებლების ანალიზიjournal-articlehttps://doi.org/10.52340/idw.2021.491