გთხოვთ, გამოიყენოთ ეს იდენთიფიკატორი ამ ერთეულის ციტირებისთვის ან ბმულისთვის:
https://openscience.ge/handle/1/1180
სათაური: | მეღვინეობის გეოგრაფიის თავისებურებები იმერეთის რეგიონში | ავტორები: | შუბითიძე, გიორგი | ხელმძღვანელი: | დოლბაია, თამარ | ხარისხის სახელი: | MA in Human Geography საზოგადოებრივი გეოგრაფიის მაგისტრი |
სასწავლო პროგრამის სახელი: | საზოგადოებრივი გეოგრაფია. Human Geography | განათლების საფეხური (0 - საბაკალავრო, 1 - სამაგისტრო, 2 - სადოქტორო ან პოსტსადოქტორო): | 1 | ხარისხის გამცემი: | ივანე ჯავახიშვილის სახელობის თბილისის სახელმწიფო უნივერსიტეტი | დაწესებულება: | Ivane Javakhishvili Tbilisi State University ივანე ჯავახიშვილის სახელობის თბილისის სახელმწიფო უნივერსიტეტი |
ფაკულტეტი: | Faculty of Social and Political Sciences სოციალურ და პოლიტიკურ მეცნიერებათა ფაკულტეტი |
საკვანძო სიტყვები: | ფიზიკურ-გეოგრაფიული პირობები მევენახეობის განვითარებისთვის იმერეთში გავრცელებული ვაზის ჯიშები ყურძნისა და ღვინის წარმოების ჯაჭვი |
გამოცემის თარიღი: | 2017 | გამომცემელი: | Ivane Javakhishvili Tbilisi State University ივანე ჯავახიშვილის სახელობის თბილისის სახელმწიფო უნივერსიტეტი |
რეზიუმე: | The purpose of this thesis is to determine the characteristics of winemaking in Imereti region. Winemaking itself is interconnected with viticulture since the growth of the latter is considered as a prerequisite for the development of winemaking. This paper examines the reasons of viticulture being one of the leading sectors of agriculture in this particular region since it has a great importance in the economic development of Georgia. In this work I demonstrate both, positive and negative outcomes of winemaking, as well as the tendencies that have been typical for the field in recent years. In order to achieve above-mentioned objectives, I compared statistical information of the census of agriculture in 2004 and 2014 years, total vineyard surface areas and grape varieties growing in Imereti region. This paper aims to show the potential of Imereti region in winemaking and highlight those conditions that contribute to further development. Furthermore, it discusses the barriers that prevent Imeretian wine to become a successful trading product and get an important place in international wine markets. To research the aspects of winemaking and analyze obtained information, qualitative research methods were used. This thesis will be helpful for those willing to get familiar with the current situation and further development of winemaking in Imereti region as it provides detailed information on these issues. ნაშრომის მთავარი მიზანია იმერეთის რეგიონში მეღვინეობის თავისებურებების გამოვლენა. მეღვინეობა თავის მხრივ დაკავშირებულია მევენახეობასთან, რადგან სწორედ მევენახეობის განვითარებააა მეღვინეობის განვითარების წინაპირობა. ჩემს ნაშრომში ნაჩვენებია, თუ რატომ არის მევენახეობა კონკრეტულად ამ რეგიონში სოფლის მეურნეობის ერთ-ერთი წამყვანი დარგი. მიმაჩნია, რომ ეს თემა საკმაოდ აქტუალურია და დიდი მნიშვნელობა აქვს ქვეყნის განვითარებისთვის. მეღვინეობა ოდითგანვე ითვლებოდა საქართველოს სავიზიტო ბარათად. ნაშრომში შევეცდები ვაჩვენო ის დადებითი და უარყოფითი გარემოებები, რაც ამ დარგთანაა დაკავშირებული, ასევე ის ტენდენციები, რომელიც ბოლო წლებში ფიქსირდება. ნაშრომში შედარებული მაქვს 2004 და 2014 წლის სასოფლო-სამეურნეო აღწერის სტატისტიკური მონაცემები, ვენახების საერთო ფართობები იმერეთის რეგიონში და ის ჯიშები, რომლებიც ამ ტერიტორიაზე მოდის. ეს ყველაფერი უფრო მკაფიოდ გვაჩვენებს იმ რეალობასა და ტენდენციებს, რომელიც ამ 10 წლის ინტერვალში დაფიქსირდა. ნაშრომის მთავარი ამოცანაა გამოიკვეთოს იმერეთის რეგიონის პოტენციალი მეღვინეობასთან დაკავშირებით და ის გარემოებები, რომელიც მის შემდგომ განვითარებას შეუწყობს ხელს. ნაშრომში განხილულია თუ რატომ ვერ ახერხებს იმერული ღვინო გახდეს წარმატებული საბაზრო პროდუქტი და რატომ ვერ ხვდება ის საერთაშორისო ბაზრებზე, როგორც მნიშვნელოვანი ბრენდი. ნაშრომის შექმნის დროს გამოვიყენე კვლევის თვისობრივი მეთოდი, რათა მომეხდინა მოპოვებული მასალების დამუშავება და ანალიზი. მოცემული ნაშრომი დაეხმარება ყველას, ვისაც გადაწყვეტილი აქვს გაეცნოს იმერეთში მეღვინეობის განვითარებას და არსებულ მდგომარეობას, იგი იძლევა დეტალურ ინფორმაციას იმის შესახებ თუ რა სიტუაცია არსებობს იმერეთის მეღვინეობის დარგში. |
URI: | https://openscience.ge/handle/1/1180 |
ჩანს კოლექციებში: | სოციალურ და პოლიტიკურ მეცნიერებათა ფაკულტეტი (დისერტაციები, სამაგისტრო ნაშრომები) |
ფაილები ამ ერთეულში:
ფაილი | აღწერა | ზომა | ფორმატი | |
---|---|---|---|---|
MA_Thesis-Shubitidze_Giorgi sazgeo.pdf | მეღვინეობის გეოგრაფიის თავისებურებები იმერეთის რეგიონში | 1.48 MB | Adobe PDF | დათვალიერება-გახსნა |
CORE Recommender
გვერდის დათვალიერება
93
checked on Sep 27, 2024
გადმოწერა
264
checked on Sep 27, 2024
Google ScholarTM
გადამოწმება
ერთეულები ციფრულ საცავში დაცულნი არიან საავტორო უფლებით, ყველა უფლების დაცვით, თუ სხვაგვარი რამ არაა მითითებული.