Please use this identifier to cite or link to this item: https://openscience.ge/handle/1/1773
Title: The Development of Viticulture and Winemaking Resources of Research in Meskheti
მესხეთის მევენახეობა-მეღვინეობის განვითარების რესურსების კვლევა
Authors: Berdzenidze, Dimitri 
ბერძენიძე, დიმიტრი 
Advisor: გოცირიძე, ოლანი 
Degree Name: აგრარული მეცნიერებების მაგისტრი
Degree Discipline: ქართული მევენახეობა-მეღვინეობის სამაგისტრო საგანმანათლებლო პროგრამა
Degree Level
(0 - Undergraduate, 1 - Masters, 2 - Doctoral or post-doctoral)
1
Degree Grantor: კავკასიის საერთაშორისო უნივერსიტეტი 
Institution: Caucasus International University 
კავკასიის საერთაშორისო უნივერსიტეტი 
Faculty: Faculty of Viticulture-Winemaking 
მევენახეობა-მეღვინეობის ფაკულტეტი 
Keywords: მესხური ვაზი
მევენახეობა ძველ მესხეთში
თეთრყურძნიანი ვაზის ჯიშები
შავყურძნიანი ვაზის ჯიშები
Issue Date: 2019
Publisher: Caucasus International University 
კავკასიის საერთაშორისო უნივერსიტეტი 
Abstract: 
In Master’s thesis is considered, that after the division of historic and geographical regions it is evidence significant micro zones in the point of view. In the region of Meskheti are variety of natural condition for the development, which is necessary each arrangements of strategy, it needs the complex study of each micro zone, ecological and climatic signs identify of environment, separate of problem issues. To solve the ways of problems in the scientific research the important place is to care the vine in the right way.
It is considered how to choose the species of vine to protect the vine from the winter freeze. The aim of this of this work is the biological development of vine in micro-region of Meskheti and climatic conditions to acquaint the basic information, which increases the harvest of vine and assist the local species of vine to grow.

სამაგისტრო ნაშრომში ეძღვნება მესხეთის, როგორც მევენახეობა-მეღვინეობის რეგიონის განვითარებისათვის საჭირო რესურსების კვლევას ისტორიულ, ტრადიციულ გამოცდილებაზე დაყრდნობით და თანამედროვე გამოწვევების გათვალისწინებით. განხილულია ძველი მესხეთის მევენახეობა-მეღვინეობის მდიდარი ტრადიციები, ვენახების გაშენების უნიკალური ტერასული მეთოდები, აღწერილია ადგილობრივი თეთრი და წითელყურძნიანი ვაზის ჯიშები, ნიადაგი, კლიმატიური გარემო, ვაზის გავრცელებული დაავადებები და მათთან ბრძოლის ღონისძიებები.
მოცემულია თანამედროვე მესხეთის ეკოსისტემის ანალიზი დარგის განვითარების კონცეფციების შემუშავების თვალსაზრისით, იდენტიფიცირებულია ახალი მეურნეობების და მარნების წარმატებული ფუნქციონირების ხელშემწყობი და ხელშემშლელი პირობები, შეფასებულია სახელმწიფოს შესაბამისი უწყებების როლი .
ნაშრომში დიდი ყურადღება ეთმობა მესხეთის რეგიონში პერსპექტიული ვაზის ჯიშების გამოვლენას, მივიწყებული და დაკარგული ჯიშების აღდგენას, ადგილობრივი კლიმატური სპეციფიკის გათვალისწინებით ვენახის აგროტექნიკური ღონისძიებების შემუშავების აუცილებლობას, ვაზის ყინვისაგან დაცვის მეთოდების შემუშავებას.
დამუშავებული მასალების კრიტიკული ანალიზის საფუძველზე ჩამოყალიბებულია გარკვეული ხასიათის რეკომენდაციები, რომელთა გათვალისწინება ხელს შეუწყობს მევენახეობა-მეღვინეობის განვითარებას, მესხეთის ეკონომიკური პოტენციალის ზრდას, ტურიზმის განვითარებას, ადგილობრივი მოსახლეობის დასაქმებას.
URI: https://openscience.ge/handle/1/1773
Appears in Collections:მევენახეობა-მეღვინეობის ფაკულტეტი (დისერტაციები, სამაგისტრო ნაშრომები)

Files in This Item:
File Description SizeFormat
Dimitri Berdzenidze Samagistro.pdfმესხეთის მევენახეობა-მეღვინეობის განვითარების რესურსების კვლევა1.5 MBAdobe PDFView/Open
Show full item record

CORE Recommender

Page view(s)

186
checked on Apr 18, 2024

Download(s)

1,010
checked on Apr 18, 2024

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.